go to top

Industriekring duikt in de grondstoffen

30 april 2014

Door slim gebruik te maken van herbruikbare of secundaire grondstoffen kunnen bedrijven hun milieuprofiel verbeteren én veel geld besparen. Tijdens een bijeenkomst van de ORAM Industriekring gaven ICL Fertilizers en Waternet het goede voorbeeld.

Industriekring

Winst voor milieu en portemonnee
Industriële bedrijven recyclen gemiddeld zo’n 30 tot 50% van hun grond- en afvalstoffen. De praktijk wijst uit dat dit percentage vaak vrij eenvoudig naar 80 tot 90% kan. Met winst voor het inkoop- en afvalbudget, en uiteraard ook voor het milieu. De TU Delft helpt Noord Hollandse bedrijven om deze winst te pakken. Tijdens de workshop werden de deelnemers bewust van kansen binnen hun eigen bedrijf.

Fosfaatkringloop
Voorafgaand aan de eigenlijke workshop zetten ICL Fertilizers en Waternet de toon met een actuele case; fosfaatkringlopen in de Amsterdamse haven. Fosfaat is een essentiële, onvervangbare en steeds schaarsere schakel in de voedselproductie. Eind 2013 nam Waternet een installatie in gebruik om fosfaat terug te winnen uit rioolwater. Meststoffenproducent ICL Fertilizers wil de inzet van herwonnen fosfaat de komende jaren opschroeven tot 100%. Een unieke samenwerking voor het realiseren van een daadwerkelijk duurzame productieketen.

Rondleiding ICL Fertilizers
Na afloop van de workshop bood ICL Fertilizers de gelegenheid tot bezichtiging van de productielocatie. Midden in de Amsterdamse haven wordt al ruim honderd jaar kunstmest geproduceerd. Het bedrijf verwerkt jaarlijks zo’n miljoen ton, deels eigen productie en deels via op- en overslag. Procestechnoloog Kim ten Wolde gaf een boeiende toelichting op de diverse productieprocessen.  Daarbij werd ook volop genoten van het schitterende uitzicht over de havens.

Voor de foto's klik hier.
Rein Aarts