go to top

Start bouw grootste zeesluis ter wereld

19 september 2016

Een groot nat kunstwerk, noemt minister Melanie Schultz van Haegen de grootste nieuwe zeesluis ter wereld.  Op woensdag 7 september gaf ze het officiële startsein voor de bouw. Met een druk op de rode knop liet zij virtueel het eerste schip door de nieuwe zeesluis varen.

Foto Bij Start Bouw SluisRoldeuren als Bijlmerflats, genoeg water om vijf voetbalvelden onder 18 meter water te zetten en alles gebouwd op een ruimte zo groot als een postzegel en dat terwijl de winkel gewoon open blijft. Een icoon van inventief bouwen.  De minister vertelde trots over de verschillende internationale prijzen die het ontwerp al heeft gekregen. Onlangs nog een in Londen.

Naast de minister waren bij de starthandeling de burgemeester van Velsen Frank Dales, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Elisabeth Post, Eric van der Burg wethouder Amsterdam en Koen Overtoom betrokken bij dit historische moment. Ook  klanten en bewoners van het sluizeneiland waren aanwezig.

Volgens de minister moet Nederland blijvend werken aan de bereikbaarheid, groei en welvaart van Nederland. Nederland is nooit af. De nieuwe sluis zal de economie in de regio en ook de positie van ons land verbeteren, aldus de minister.