Oproep aan gemeente: stel lokale belastingen uit en leen geld uit aan ondernemers

Het georganiseerde bedrijfsleven in en rondom Amsterdam roept de hoofdstad op om in actie te komen tegen de schade die bij ondernemingen nu snel oploopt door het voortwoekerende coronavirus.

Hans Bakker, de voorzitter van VNO-NCW metropoolregio Amsterdam, hoopt dat juist ook de lokale overheden snel met een maatregelenpakket komen, zegt hij in een gesprek met De Telegraaf.

De ondernemers hebben een lijst met 25 concrete verzoeken bij Amsterdam neergelegd. „De maatregelen die het kabinet heeft aangekondigd zijn een goeie eerste stap, maar ook op lokaal niveau moeten ondernemers geholpen worden. Veel mensen hebben slapeloze nachten nu hun volledige omzet is stilgevallen”, aldus Bakker.

Zo vragen de gezamenlijke ondernemers aan de gemeente de facturen die gestuurd zijn op tijd en liever iets eerder te betalen. „Stel ook de betaling van gemeentelijke belastingen uit, zoals de OZB en toeristenbelasting. Schaf onmiddellijk de reclamebelasting af: die is ingevoerd met het idee dat mensen naar reclame-uitingen kijken, maar dat is nu niet het geval.”

Ook wordt gepleit voor het uitstellen van andere gemeentelijke heffingen, heffingen van het Waterschap en het uitstellen van boetes en/of aanmaningen. „Verstrek ook als gemeente tijdelijke (renteloze) leningen”, zo roept Bakker op. „Gemeenten kunnen bij de bank voor Nederlandse gemeenten tegen 0 procent rente lenen”, onderbouwt hij zijn stelling. „Creëer ook een ondersteuningsfonds voor ’gezonde’ ondernemingen waaronder de horeca (ook om ondermijning tegen te gaan) die anders failliet gaan.”

Volgens Bakker moeten projecten die door de gemeente worden gestart, binnen de wet- en regelgeving, zoveel mogelijk doorgaan. „Bepaalde projecten, bijvoorbeeld rondom bruggen en kades, kunnen wellicht ook versneld worden.”

Intussen gaat de gemeente (afdeling Economische Zaken) samen met het bedrijfsleven dagelijks om tafel, is beloofd. „Ik heb het idee dat de gemeente welwillend naar onze verzoeken kijkt. Mijn oproep zou zijn: sluit deze lokale ondernemers in de armen! Mensen hebben echt slapeloze nachten. Met alleen de noodmaatregelen vanuit het kabinet worden de problemen niet opgelost.”

De oproep van Bakker wordt ondersteund door Vereniging Amsterdam City, Koninklijke Horeca Amsterdam, ORAM, VAZO, VEBAN, VNO-NCW MRA, MKB Amsterdam en OV Westpoort.