Arbeidsmarkt 10 november 2020

Worstelen met verbondenheid, vreugde en voortgang

Webinar over motiveren van medewerkers en jezelf tijdens corona 

“Ik krijg van onze medewerkers terug dat er veel eenzaamheid is,” geeft een van de deelnemers aan tijdens het ORAM Webinar Motivatie van ORAM. Het is een van vele openhartige reacties op de vraag van Emily van der Valk van AimAtArt waar de grootste uitdagingen liggen bij leidinggeven op afstand.  

 

“Deze uitdagingen zijn grofweg in te delen in drie categorieën: verbondenheid, voortgang en vreugde”, vertelt ze verder. Bij de deelnemers blijkt verbondenheid de grootste uitdaging, want hoe doe je dat, terwijl iedereen vanuit huis werkt? En hoe zie je écht hoe het met iemand gaat vanaf een scherm?  

Perspectief 

Een van de belangrijkste punten is het bieden van perspectief. Het motiveert intrinsiek, je ben effectiever wanneer je zicht hebt op de lange termijn en je voelt je beter. Maar onderschat ook het belang van vreugde niet, mensen hebben dat echt nodig om goed te kunnen functioneren, maar arbeidsvreugde is wel echt ook iets wat je thuis opnieuw moet inrichten.  

De oplossingen die vervolgens tijdens de breakouts in kleine groepjes worden bedacht, zijn verschillend en veelzijdig: van gezamenlijke quizzen, tot verplicht videocalls starten met ‘hoe gaat het’, het kan allemaal helpen. 

Gewoon doen 

En dat is dan ook plenair de conclusie: “het is een moeilijke tijd. Niemand heeft zomaar de oplossing, het is belangrijk om te blijven proberen en gewoon te doen.” Een waardevolle sessie voor misschien wel iedereen die op afstand werkt tijdens de coronacrisis.