Haven 14 mei 2021

Wethouder Everhardt bezoekt haven Amsterdam

Amsterdams wethouder Victor Everhardt (o.a. Economische Zaken en Haven) bracht vandaag een werkbezoek aan de Amsterdamse haven. Het bezoek stond in het teken van logistiek, een kernfunctie van de haven. De wethouder was onder de indruk van omvang en de dynamiek bij de terminals.

 

Het werkbezoek van Everhardt startte bij de Amsterdamse Waterland Terminal van VCK Logistics. Daar kreeg de wethouder een rondleiding en maakte hij een wandeling over het terrein van deze 105-jarige logistiek dienstverlener. De overdekte en daarmee all-weather terminals zijn o.a. de spil in de logistieke afhandeling van veel bedrijven uit de haven; denk aan hout voor Stora Enso, voertuigen en machines van Hitachi, staal van Tata en papier om de Telegraaf op te drukken. Hieruit werd duidelijk hoezeer de havenbedrijven onderling verbonden zijn en gezamenlijk een netwerk vormen.   

Per sleper verplaatste het werkbezoek zich westelijker naar de TMA terminal, waar de wethouder werd meegenomen over het immense terrein van deze containerterminal. Everhardt maakte kennis met de verschillende projecten die op het terrein plaatsvinden, waaronder de opslag van onderdelen voor windmolens, en mocht zelf ook nog even aan ‘knoppen’ zitten. Hij nam plaats achter het stuur van een speciale vorkheftruck om onder begeleiding met succes een container te stapelen.

Uit het bezoek werd duidelijk hoe belangrijk het is dat de haven beschikt over voldoende kades om grote zeeschepen te kunnen ontvangen. VCK en TMA Logistics vormen immers een belangrijke ‘draaischijf’ in de doorvoer van goederen van en naar het achterland.