go to top

Westas

1 april 2015

Na de Zuidas kent de Amsterdamse Metropool sinds kort een tweede, nieuwe toplocatie: de Westas! Hier geen banken, advocaten en accountants, maar vooral heel veel verkeer. Over water, door de lucht, over weg, spoor en via de glasvezel. Seaport, airport, greenport en dataport. Een logistieke hotspot van wereldklasse. Van haven tot Haarlemmermeer grenzeloos verknoopt met de rest van de wereld (en speeltuin voor banken, advocaten en accountants).

Resized PaulVerbeelding
Nieuw is die hotspot natuurlijk niet, hij was er al lang. Maar door hem een naam te geven wordt hij wel tastbaar. En dat is belangrijk. Want hoewel 'de logistiek' in de regio aan zo'n 200.000 mensen werk biedt (en daarmee het grootste economische cluster is), is die logistiek ook vaak onzichtbaar. Logistiek is de verbinding. En die verbinding spreekt maar zelden tot de verbeelding.

Manifest
De Westas werd ten doop gehouden tijdens een druk bezochte bijeenkomst van de Amsterdam Logistics Board in Pakhuis De Zwijger. Schiphol CEO Jos Nijhuis overhandigde er het Westas Manifest aan vier regionale bestuurders. De Westas staat voor grote uitdagingen: de ontwikkeling van een circulaire economie en het huisvesten van nog eens 1 miljoen mensen in de regio.

Poldermens
Een van de hoogtepunten van de middag was voor mij de presentatie van fotograaf Theo Baart. Gedurende meer dan drie decennia legde hij met zijn camera de ontwikkelingen in de Haarlemmermeer vast. Prachtig materiaal vol contrast en beweging. Boeren en beton, vogels en vliegtuigen. Een ode aan de inventiviteit, flexibiliteit en dadendrang van de poldermens. Eigenschappen die ons ook de komende jaren nog goed van pas gaan komen!