Haven 3 september 2021

Reactie ORAM op verkoop ADM-terrein

Begin deze week kwam het nieuws naar buiten dat het ADM-terrein in de haven van Amsterdam is verkocht. Nieuws dat veel losmaakte onder de ORAM-leden. Drie vragen aan directeur Kees Noorman om te horen hoe hij aankijkt tegen de ontwikkelingen rondom ADM op dit moment.

Wat vind je ervan dat het ADM-terrein in handen komt van een private investeerder?
“Het maakt de situatie er niet gemakkelijker op. Wij staan als ORAM voor het belang van de havenondernemers. De haven is de plek voor nautisch gebonden bedrijvigheid, voor de energietransitie en de circulaire economie. Een plek voor innovatief ondernemerschap. Niet een plek voor grondspeculatie. Als stad en haven is het woekeren met de ruimte. Er is heel weinig ruimte beschikbaar, terwijl de behoefte groot is. Het ADM-terrein is een groot en belangrijk gebied van 45 hectare midden in onze haven. We hadden dan ook liever gezien dat ADM in handen was gekomen van de haven en niet van een private investeerder. We vinden het zonde dat de gemeente haar voorkeursrecht heeft opgegeven.”

Welke geluiden vang je op uit de haven ?
“We kregen veel reacties vanuit de bedrijven: ze zijn verbaasd over dat dit überhaupt kan en maken zich zorgen dat er gespeculeerd gaat worden met de grond, zonder dat er wat nuttigs mee gebeurt. Dit werd mede gevoed door de nieuwe eigenaar die in Het Parool meldde nog geen concrete plannen te hebben met het gebied en misschien te willen wachten totdat de stad naar de haven komt. Het gevoel is dat een strategische positie uit handen is gegeven en er kansen blijven liggen.“

Wat is je wens met betrekking tot het gebied?
“Het zou mooi zijn als partijen tot elkaar komen en de eigenaar actief een bijdrage gaat leveren aan de havenfunctie. Daarnaast zit er een kettingbeding op het gebied voor een scheepswerf. Zoals iedereen wel weet willen we de scheepswerf en -reparatiefunctie behouden voor de haven. Daar heeft ook de gemeenteraad unaniem voor gestemd.”

Historie ADM

Menig Amsterdammer kent scheepswerf ADM, de Amsterdamse Droogdok Maatschappij, die tussen 1877 en 1985 in Amsterdam actief was op het gebied van scheepsreparatie, omvangrijke scheepsverbouwingen en machinebouw. Na de sluiting in 1985 werd het terrein gekraakt en was het tot twee jaar geleden een culturele broedplaats. Nu liggen de 45 hectares braak, minus 5 hectare die verhuurd is aan een scheepsreparatiebedrijf. Het ADM-terrein heeft jaren te koop gestaan.