Vereniging 27 augustus 2021

Points of no return

Afgelopen zomervakantie bracht ik zeilend doorEenmaal op het water komen de inzichten als vanzelf, als een mooie bijvangst van een ontspannen vakantie. Meer dan gewoonlijk moesten we echter rekening houden met grillig en heftig weer, zoals deze zomer in heel Europa te zien was. Te heet, te nat, te koud, harde vlagerige windeen verre van stabiele situatie. Een blijvend effect van de klimaatverandering? Het IPCC rapport, dat deze zomer verscheen, deed er nog een schepje bovenop. De temperatuur op aarde stijgt sneller dan verwacht, met alle gevolgen van dien.    

 

Ik moest ook denken aan andere grote vraagstukken waarvoor we onze ogen ook te lang gesloten hebben gehouden: krapte op de arbeidsmarkt, woningtekorten, de energietransitie, de energiebehoefte. Complex, groot, kostbaar. De tijd is voorbij voor populistische oplossingen en quick fixes. We verwachten strategische keuzes, niet voor de korte maar voor de lange termijn. We hebben behoefte aan lange lijnen. Die je aan boord ook gebruikt als je in een getijdenhaven ligt. Om bij het zakken en stijgen van het water voldoende mee te rekken en toch stabiel aangemeerd te liggen. Juist in een grillig weerbeeld!  

Een onderwerp waar we ons bij ORAM veel mee bezig houden, is ruimte voor werk. We maken ons zorgen dat er straks te weinig werkplekken meer zijn in en om Amsterdam, in het bijzonder in de productieve sector en de maakindustrie. Zeker, de gemeente zegt graag werk in de stad te willen houden en schrijft dat ook op in visies en plannen, maar telkens als er echt keuzes moeten worden gemaakt dreigt werken het onderspit te delven ten opzichte van wonen, recreëren, groen en andere functies. Maar wat moeten we met een stad met alleen maar thuiswerkplekken? Dat is geen stad en zeker geen inclusieve stad. We staan mijns inziens op een belangrijk keerpunt wat dit betreft. Geven we werk en bedrijvigheid echt de ruimte in Amsterdam en de regio òf blijven we er alleen over praten en schrijven? Voor ons is de keuze duidelijk.  

Het nieuwe seizoen begint weer: back to business, back to school en hopelijk back to normal. ORAM gaat er voor.  Eerste wapenfeit wordt de ORAM Zomerborrel. Gezien het grote aantal aanmeldingen is er ook bij onze leden grote behoefte aan mooie ontmoetingen. Wij gaan ervoor zorgen.  

Heel graag tot snel! 

Kees Noorman 
Directeur ORAM