go to top

Participatiewet

Onlangs waren we met een brede delegatie ondernemers(verenigingen) te gast bij Schiphol-CEO Jos Nijhuis. Eens in de zoveel tijd praten we elkaar bij over zaken die ons allen bezighouden. De aantrekkende economie, investeringsplannen, woningbouw, de Schipholtunnel. En over hoe we met z’n allen meer omzet halen uit de bedrijvigheid op Schiphol.

Resized ReinTer tafel kwam ook de participatiewet. Nog geen ondernemer gehoord die daar vrolijk van wordt. Of we met elkaar maar even 100.000 extra banen willen maken voor 'mensen met afstand tot de arbeidsmarkt'. Hoe je dat doet? Nou gewoon, je knipt een baan in twee stukken; één voor gespecialiseerd en één voor ongeschoold werk. Jobcarving noemen we dat. Mooi product uit de Haagse polder.

Voor de duidelijkheid: natuurlijk zijn werkgevers aan zet bij het genereren van werk voor iedereen, maar liever wel dan met oog voor de economische realiteit en de praktijk van alledag. Ergens in die Haagse polder heeft een aantal mensen flink zitten slapen. Maar ach... ook dat overleeft de poldermens. Want al zitten we onder NAP, de voeten houden we droog.
Rein Aarts