Haven 29 augustus 2019

ORAM bij NOS journaal over rioolslib en het AEB

Gisteren werd ORAM-directeur Kees Noorman geïnterviewd door de NOS en Radio 1 over een gepland rioolslibveld in de Amsterdamse haven. Dit veld zou komen te liggen tussen een aantal cacaovemen en foodproducenten.

Het rioolslibveld is aangewezen omdat het slib (het restant uit onze riolen dat na zuivering overblijft) niet kan worden verbrand bij het AEB, nu daar vier van de zes verbrandingsovens zijn stilgelegd. Het rioolslib wordt nu zoveel mogelijk vervoerd naar andere plekken in Nederland, maar die plekken raken inmiddels vol.

Kees Noorman: “Een rioolslibveld hier in het Westelijk Havengebied is ongeveer de slechtst denkbare plek. Het slib wordt hier gestort en ligt dan open en bloot in de buitenlucht. Vlakbij zijn diverse bedrijven bezig met de verwerking van voedsel. Deze bedrijven zuigen voor hun productieprocessen kuubs aan lucht naar binnen. Wanneer er rioolslib ligt kan de geur zich hechten aan bijvoorbeeld cacao en koffie. Een gezondheidsrisico dat we niet kunnen accepteren.”

“Het rioolslib is inmiddels een nationaal probleem waar we met elkaar een oplossing voor moeten zoeken die voor alle partijen het beste is. Een snelle heropening van het AEB is uiteraard de beste oplossing. Mocht dat langer op zich laten wachten dan is het storten van het rioolslib in een reeds bestaand havenslibdepot op de Maasvlakte een goede mogelijkheid. Wij dringen er op aan bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om vaart te maken met de ontheffing daarvoor.”

ORAM en rioolslib
Sinds bekend is gemaakt dat er mogelijk een rioolslibveld komt in het westelijk havengebied, komt ORAM op voor de belangen van de daar gevestigde bedrijven. In het in allerijl opgerichte ‘Sliboverleg’ maakt ORAM zich hard voor het voorkomen van de aanleg van een slibveld tussen de bedrijven en ijvert zij voor veilige alternatieve locaties.  

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp neem contact op met Kees Noorman.

Kijk hier het NOS 8 uur journaal van woensdag 28 augustus terug. Het item start vanaf 18.40 minuten.

Luister hier het NPO Radio 1 programma Nieuws & Co van woensdag 28 augustus terug. Het item start om 17:36 uur.