go to top

Onze burgemeester is overleden

6 oktober 2017

Rechtdoorzee, gedreven en daadkrachtig. Dat was burgemeester Eberhard van der Laan, een burgemeester met een echte ondernemersmentaliteit.

Van Der Laan
Dat merkten we ook in zijn bestuursstijl. Waren we het een keer niet met de gemeentelijke plannen, dan kwam er direct een afspraak in de ambtswoning. Hij toonde zich in zo’n gesprek constructief, scherp op de argumenten en luisterend naar alle partijen. Je voelde je gehoord. Ook als ondernemer.

Van der Laan was een verbinder en zag het belang van Amsterdam in de regio. Zo stond hij aan de wieg van de Amsterdam Economic Board, een regionaal samenwerkingsverband van bedrijfsleven, onderwijs en overheid. Tijdens ons Najaarsforum in november 2013 in de RAI sprak burgemeester Van der Laan. We stelden hem de vraag: ‘Is Amsterdam af?’. ‘Integendeel, zei hij, Amsterdam is nog lang niet af. Sterker nog, we staan misschien wel aan de vooravond van de derde Gouden Eeuw van Amsterdam. Daar moeten ook de ondernemers een rol in spelen.’ Dat hebben we ter harte genomen. Het afgelopen jaar hebben we gebruikt om de toekomstvisie van ondernemend Amsterdam op te stellen. Een blauwdruk voor de derde Gouden Eeuw van Amsterdam. Een visie waarin samenwerking over de grenzen van Amsterdam heen, centraal staat. Vorige week hadden we hem onze Blauwdruk willen aanbieden tijdens ons 100-jarig jubileumfeest. Het heeft helaas niet zo mogen zijn.