Optimale mobiliteit 27 mei 2021

Nieuw beleid zone zwaar verkeer

Samen met de bedrijven heeft ORAM gereageerd op de nieuwe regels rondom de 7,5 tons zone zwaar verkeer Amsterdam. Vorige week zijn de nieuwe beleidsregels bekend gemaakt die zorgen dat vanaf 1 oktober 2021 aangepaste regels gelden voor zware voertuigen in de stad. 

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de huidige 7,5t-zone zijn dat de grens voor de routetoets verschuift van 45 ton naar 30 ton en dat de ontheffingsvrije vrachtroutes komen te vervallen. Ook voor die routes is straks een ontheffing nodig.  

Op de voormalige vrachtroutes worden wel langere voertuigen toegestaan door middel van een route-ontheffing (op de onderstaande afbeelding weergegeven met een stippellijn). Door consequent de S100 als grens te kiezen wordt de huidige zone uitgebreid met een gedeelte van de Zeeheldenbuurt. Alleen voertuigen met een ondeelbare lading of een bijzonder voertuig komen in aanmerking voor een routeontheffing.  

Daarnaast kijkt de gemeente voortaan naar het werkelijk gewicht in plaatst van de toegestane maximum massa en tot slot maken gedragsregels parkeer- en rijgedrag onderdeel uit van de ontheffingsvoorschriften.  

De gemeente informeert de ontheffinghouders wat de gevolgen zijn voor die specifieke ontheffing. Als de huidige ontheffing niet automatisch overgezet kan worden voor de resterende looptijd kan er tot uiterlijk 18 juni 2021 voor de resterende looptijd een nieuwe aanvraag worden ingediend. 

Hier staat het nieuwe beleid schematisch weergegeven.  

Vragen? Laat hier een bericht achter voor Menno van der Valk.