go to top

Nieuw Amsterdams talent op bezoek bij ORAM

5 februari 2018

Afgelopen week hadden we via Jinc namelijk twee leerlingen van VMBO-college De Meer op bezoek. Ze liepen bij ons een bliksemstage. Graag willen we met jullie delen hoe ongelofelijk leuk en leerzaam dat was.

BezoekDinsdag 30 januari, half 1. ‘Jullie afspraak is er’, zegt een collega. Verrassend, want de 16-jarige Y. en S. zouden pas over een half uur aanwezig zijn. Ons vooroordeel over pubers die ongemotiveerd altijd te laat komen kan daarmee meteen bij het oud vuil. Met zo’n begin moet het wel een fantastische middag worden.

En dat wordt het. Tijdens hun bliksemstage lopen de jongens een middag kennismaken een middag met ons mee. Om daarmee beter een vervolgstudie te kunnen kiezen. Ze hebben voor ons een hele lijst vragen, bijvoorbeeld over wat ORAM doet. ‘We verbinden bedrijven, komen op voor de belangen van ondernemend Amsterdam.’ Maar ja, wat dóe je dan eigenlijk? Ehh, ja wat doen wij eigenlijk? ‘We praten. Met bedrijven, zzp’ers, ondernemers, werkgevers, maar ook met politici, gemeenteambtenaren en andere stakeholders. Om ze met elkaar te verbinden en om Amsterdam een nog betere stad voor ondernemers en bedrijven te maken.’

Om ze niet alleen met de ‘praters’ kennis te laten maken, gaan we op bezoek bij ORAM-lid Damen Shiprepair in Amsterdam-Noord. De rondleiding brengt ons langs schepen, dokken, lassers en bouwtekeningen. Tijdens de rondleiding krijgen we een goede indruk van waar je in zo’n bedrijf dagelijks allemaal mee te maken krijgt. Dat is gelukkig al een heel stuk tastbaarder. Ze vinden het leuk. Zo’n groot bedrijf, daar wil je wel werken.

Aan het einde van de middag zetten we onze stagiaires af bij de metro. In de overtuiging dat ze er heel wat van opgestoken hebben. Heel inspirerend, over en weer. Dat gaan we vaker doen!