Energietransitie 6 oktober 2021

Lancering Hydrogen Hub

Tijdens het World Hydrogen Congress  in Amsterdam is de Hydrogen Hub – Amsterdam NZKG gelanceerd. ORAM is een van de partners die de transitie naar waterstof wil versnellen en de ambitie uitspreekt om in de komende decennia uit te groeien tot een internationale Hydrogen Hub.

Vanochtend lanceerde wethouder Victor Everhardt de Hydrogen Hub – Amsterdam NZKG in het bijzijn van een groot internationaal gezelschap koplopers op het gebied van waterstofeconomie, tijdens het World Hydrogen Congress. De position paper werd in ontvangst genomen door Pedro Guedes de Campos van The Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH JU), als afsluiting van de speech van Everhardt.

In de position paper staan de plannen van de Hydrogen Hub. De unieke kenmerken van de Amsterdam NZKG regio geeft waterstof een uitstekende uitgangspositie om nieuwe, duurzame en unieke waardeketens voor Nederland zoals CO2 -vrij staal en schone brandstoffen voor zee- en luchtvaart te realiseren.

Ideale ingrediënten
De redenen om het NZKG gebied te kiezen als Hydrogen Hub zijn legio. Zo is Amsterdam een van de grootste de brandstofhavens ter wereld met toonaangevende industrie in het Noordzeekanaalgebied, Schiphol, de Noordzee en de connectie met het achterland. Daarnaast is een omvangrijke gas- en brandstofinfrastructuur in de regio en is de top van de mondiale wetenschap op het gebied van waterstof hier aanwezig. Allemaal ideale ingrediënten voor de transitie naar waterstof.

Deelnemers
Naast ORAM hebben Port of Amsterdam, Schiphol, Tata Steel, Gasunie, Nobian, Vattenfall, Alliander, Provincie Noord-Holland, Gemeente Amsterdam, MRA, Zaanstad Maakstad en Projectbureau NZKG zich verenigd om de transitie naar waterstof te versnellen en de ambitie uitgesproken om als Metropool Regio Amsterdam en het Noordzeekanaalgebied in de komende decennia uit te groeien tot een internationale Hydrogen Hub.

De Metropool Regio Amsterdam kan de klimaatdoelen alleen halen door vol in te zetten op waterstofontwikkelingen. Waterstof is essentieel voor het voortbestaan van de lucht- en zeehavens en industrie. Door samen te werken in deze Hydrogen Hub zetten we een belangrijke stap naar de toekomst, een toekomst zonder fossiele brandstof, maar met een sterke, energieneutrale industrie en economie.

Download hier de position paper.