Vereniging 17 april 2020

In memoriam – Dick Ernst Claassen

Hij noemde het Havengebouw een van zijn ‘woningen’, zo thuis had hij zich er altijd gevoeld. Dick Ernst Claassen, voormalig directeur van de Scheepvaart Vereniging Noord (SVN) is op 6 april 2020 overleden.

 

27 jaar lang – van 1969 tot 1996 – werkte hij voor de SVN, een van de voorlopers van ORAM. Eerst in de functie van medewerker en uiteindelijk 16 jaar lang als directeur. Hij stond bekend als een warme persoonlijkheid, benaderbaar, als een vaderfiguur haast. Je kon hem uittekenen in de Fiat 600 waarmee hij al die jaren de parkeerplaats opreed van het Havengebouw, het kantoor van SVN en later ORAM.

Dat gebouw, ontworpen door Dudok, opende in 1957. Een van de belangrijke verdiensten van Claassen was de organisatie van de complete renovatie van het gebouw in 1992. Ook de modernisering van de vereniging en de overgang naar het digitale tijdperk vond onder zijn directeurschap plaats.

Dick Ernst Claassen was een man met een groot hart voor de haven. Hij zette zich er 27 jaar lang voor in. Het was de tijd waarin vaak verhitte onderhandelingen plaatsvonden met de vakbond over de CAO’s. Hij was ook een belangrijk adviseur van SAIL. Claassen vond dat ‘te weinig Amsterdammers wisten van die mooie haven’, zo staat te lezen in een interview. Typerend voor hem was dan ook dat hij vaak ‘sluikreclame’ voor de haven maakte in een andere eervolle ‘baan’, die van Sinterklaas van Amsterdam. Bij aankomst met de stoomboot zei hij elk jaar tegen de burgemeester: “Wat een mooie haven hebt u! Wist u dat Amsterdam de grootste cacaohaven ter wereld is! Daarom laat ik hier mijn chocoladeletters maken…”.

Dick Ernst Claassen is 82 jaar geworden.