Corona 16 oktober 2020

Georganiseerd Bedrijfsleven Amsterdam presenteert 10 speerpunten voor ontwikkeling duurzame bezoekerseconomie

Acht ondernemersorganisaties, verenigd in het Georganiseerd Bedrijfsleven Amsterdam (GBA), hebben 10 speerpunten van beleid vastgesteld, waarmee het toerisme in de hoofdstad zich na corona op een verantwoorde manier kan herstellen. Daaronder zijn een verbod op vakantieverhuur van woningen in de gehele stad en beperkende maatregelen voor drugstoerisme.

 

“De bezoekerseconomie heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis”, zegt Hans Bakker, voorzitter VNO-NCW metropool Amsterdam en coördinator GBA. “De beperkte lockdown die gisterenavond ingegaan is, brengt sectoren zoals horeca, evenementen, cultuur, retail, transport en toeleverende bedrijven weer een zware klap toe. Aangezien deze sectoren een substantieel deel van de hoofdstedelijke economie uitmaken, zal deze crisis haar vernietigende werking nalaten, tenzij er een krachtig herstelbeleid door de gemeente Amsterdam wordt ingezet. En dan op zo’n manier dat we de excessieve overlast van bezoekers van voor de coronatijd voorkomen, een herstelbeleid voor een duurzame bezoekerseconomie.”

Vereniging Amsterdam City, KHN Amsterdam, ORAM, MKB Amsterdam, VAZO, VEBAN, VNO-NCW-Metropool Amsterdam en Ondernemersvereniging Westpoort, verenigd in GBA, hebben vandaag een brief gestuurd aan het College van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam en de gemeenteraad, waarin staat welk herstelbeleid voor een duurzame bezoekerseconomie zij wensen. Hun herstelbeleid bestaat uit de volgende 10 speerpunten:

  1. Maak het behoud van werkgelegenheid en spoedig herstel van de bezoekerseconomie tot doelstelling van beleid,
  2. Voer het ‘6-puntenplan ondermijning’ versneld uit,
  3. Verbied vakantieverhuur van woningen in de gehele stad,
  4. Wijzig coffeeshop- en raamprostitutiebeleid ingrijpend en zo snel mogelijk,
  5. Neem initiatieven buiten het centrum voor spreiding van bezoekersdruk,
  6. Zet in op kwaliteitstoerisme en investeer in campagnes gericht op het kwaliteitstoerisme,
  7. Verwelkom en omarm congressen en de zakelijke markt,
  8. Zorg voor voldoende en effectieve handhaving en vergun ruimharti9. Stel lastenverhoging voor ondernemers uit,
  9. Stel lastenverhoging voor ondernemers uit,
  10. Stimuleer de verbinding tussen ondernemers en bewoners.