Column 21 december 2018

‘Excuustoerist’

Geheel tegen mijn principes baande ik mij een weg door de Jordaan met mijn Audi uit 1997. Een limousine uit de tijd dat het hoger kader nog kwam voorrijden met auto’s die respect afdwongen bij personeel dat op de weg naar boven was.
Portret Oram

Normaal gesproken verplaats ik mij per fiets van Zuid naar het Centrum. Maar als je ’s middags diep in Westpoort moet zijn en de bus brengt je niet verder dan Hornweg, dan dwingt de realiteit je achter het stuur. Daar werd ik dan ook meteen voor gestraft toen ik stapsvoets op de Elandsgracht ter hoogte van coffeeshop Johnny werd geschampt door een fietskoerier. De goede man laveerde met zijn ruim gevulde fietsbak door de drukke binnenstad en reed klem in de door toeristen gekoesterde ‘hotspot’ Amsterdam.

Toen de pakjesman en ik even later over mijn bolide stonden gebogen om het koetswerk te inspecteren op schade, kwam ik tot de conclusie dat dié toeristen eigenlijk een ideale kop-van-jut zijn als je zelf je zaakjes niet op orde hebt. Denkend aan een vlotte afhandeling van een heet hangijzer, heb ik op het schadeformulier bij ‘oorzaak van het ongeluk’ dan ook meteen ‘toeristen’ ingevuld. En dat vond mijn koerier, die zich inmiddels laafde aan de rook uit coffeeshop Johnny, een goed excuus. Hij suggereerde of ‘gebrek aan ruimte voor ondernemen’ ook niet valide was. Dus dat hebben we er toen ook maar bij gepend. 

Vervolgens heb ik later die dag ‘excuustoerist’ nog ingediend als ‘woord van het jaar’, maar omdat de wereld niet alleen om Amsterdam draait, werd dat terecht ‘blokkeerfriezen’. 

Met dat akkefietje op de Elandsgracht nog vers in het geheugen, maakte ik mij op voor 2019. Het worden spannende tijden. Bij ORAM vragen we ons af hoe het stadbestuur de discrepantie gaat oplossen tussen de beoogde woningbouw in de haven en de daar gevestigde bedrijven. Een groeiende stad heeft ruimte nodig voor nieuwe woningen, maar niet ten koste van ruimte voor ondernemen. Om onze woorden kracht bij te zetten, komt ORAM met een nieuw voorstel gebaseerd op slim ruimtegebruik en gaan we namens het bedrijfsleven structureel de dialoog aan met de stad op dit dossier. 

IJs en weder dienende zitten we dan ook in 2019 op tijd aan de onderhandelingstafel, zodat we uw belangen wederom adequaat kunnen behartigen. Dat gaat zeker lukken als ik straks flux door het centrum fiets, omdat het aantal toeristen is gehalveerd door het vertrek van de zeecruiseschepen naar Rotterdam.

Ik wens u fijne feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar. 

We zien u graag bij ORAM in 2019.
Paul Wevers 
voorzitter

PS. Voordat u zich opmaakt om aan de kerstdis aan te schuiven, lees ook nog even onze terugblik op 2018