Column 27 februari 2020

De A van Amsterdam is ook die van Almere

Ik vind het altijd een beetje gek. Uit de regio of vanuit het Rijk doet iemand een handreiking naar Amsterdam, ditmaal om de woningnood waar onze stad mee kampt te ledigen, en de lokale experts buitelen over elkaar heen om aan te geven dat Amsterdam zelf toch vooral woningen en metrolijnen nodig heeft. Ín Amsterdam.

Het roept bij mij de vraag op: hebben de Amsterdammers nog wel het beste voor met Amsterdam? Want het plan dat recent door de Haagse voormannen van CDA en D66 werd gelanceerd om in Almere Pampus 25.000 woningen te bouwen lost vele problemen op. Aan alle kanten. Zeker aan de Amsterdamse. En ook aan de kant van bedrijven.

Amsterdam heeft (met spoed) betaalbare woningen nodig. Maar in Amsterdam gaan die plekken om te wonen altijd ten koste van ruimte voor iets anders. Iets waar we ook niet zonder kunnen: plekken om te recreëren bijvoorbeeld, plekken voor distributiecentra om onze stad te bevoorraden of plekken voor P+R’s om te kunnen parkeren en van daaruit de stad in te gaan. De huidige P+R’s zijn doorgaans om 10.00 uur ’s ochtends al vol. En plek voor nieuwe P+R’s is er niet, een publiek geheim. En dit is nog vóórdat het centrum van Amsterdam autoluw is gemaakt.

Wat ook een goede kant is aan het pampus-plan: wie de A van Amsterdam zegt, moet er altijd direct B achteraan zeggen. De B van bereikbaarheid. Cruciaal, maar in de afgelopen jaren vaak vergeten. Menig nieuwbouwwijk werd opgeleverd zonder eerst te zorgen voor de nodige (OV-)infrastructuur. Lange files over de enige weg ’s ochtends de wijk uit en ’s avonds de wijk in zijn het gevolg.

En dan vanaf de kant van bedrijven. Het is inmiddels evident dat er ook daarvoor een gebrek aan ruimte is. Ik heb al vaak gezegd dat er niet voldoende ruimte voor werk is voor praktisch opgeleiden, maar er ontstaat nu ook een gebrek aan ruimte voor kantoren. Zo vertrekken de bedrijven McDonald’s en Ziggo na meer dan 10 jaar uit de hoofdstad. Ze kunnen groeien –  meer banen – maar daar is geen plek meer voor in de stad, want er zijn nog maar weinig kantoormeters beschikbaar. En ook niet onbelangrijk in dit kader, is de andere reden voor die bedrijven om te vertrekken: er zijn geen betaalbare woningen voor hun medewerkers meer te vinden.

En nu is vanuit het Rijk dit plan voor Almere Pampus weer tevoorschijn gehaald. Het past in de toekomstvisie uit 2017 bij ons 100-jarig bestaan: Amsterdam: denk groot. En Amsterdam: denk samen. Met de regio. Want alle oplossingen voor de uitdagingen van Amsterdam liggen in de regio. Dan kan de oplossing voor het gebrek aan ruimte voor werk en wonen van Amsterdam zomaar in Almere liggen. In Den Haag hebben ze het begrepen. Nu nog in Amsterdam.
Kees Noorman, directeur