go to top

Column: twee keer raden

22 september 2015

Vluchtelingen, vluchtelingen, vluchtelingen. Als ik de media moet geloven, overspoelen ze binnenkort ons land. In die media duikt de laatste tijd regelmatig Leo Lucassen op. Hij is hoogleraar aan de Universiteit van Leiden en autoriteit op het gebied van arbeidsmigratie. Ik kwam enkele jaren geleden met hem in contact toen ik op de Zuidas een seminar organiseerde over de kracht van een open, internationaal georiënteerde maatschappij. Die stond sinds ‘Pim Fortuyn’ namelijk nogal onder druk.

Resized ReinSamen met zijn broer schreef hij het boek ‘Winnaars en Verliezers’. Onder het motto ‘iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar niemand op zijn eigen feiten’, maken zij in dat boek de nuchtere balans op van 500 jaar immigratie in Nederland. Anders dan Wilders en consorten ons steevast voorspiegelen, heeft die immigratie ons naast enkele problemen heel veel goeds gebracht. Ook op economisch vlak.

Amsterdam neemt in dat verhaal een bijzondere plaats in. In de 16e en 17e eeuw wemelde het in de stad van de buitenlanders. In 1622 bijvoorbeeld, was 1 op de 3 Amsterdammers afkomstig uit ‘de Zuidelijke Nederlanden’ (nu België). Walen, Hugenoten, Portugese en Spaanse Joden…. vluchtelingen en gelukzoekers streken in groten getale neer in Amsterdam om vervolgens een belangrijke bijdrage te leveren aan de Gouden Eeuw.

Vandaag de dag is Amsterdam met zo’n 180 nationaliteiten nog steeds een van de meest internationale steden ter wereld. Het zit in de Amsterdamse genen om vluchtelingen een plek te bieden. Of zoals acteur Raymond Thiry het afgelopen zaterdag zei in Het Parool: “Vluchtelingen? Voor mij, iemand die leeft in een stad waar je een vluchteling niet kan onderscheiden van ieder ander op straat, is het een imaginaire kwestie.” En de ondernemer? Die ziet met name een instroom van jonge, vaak goed opgeleide mensen. Vluchtelingen. Kans of bedreiging? Twee keer raden!
Rein Aarts