Column 4 juli 2019

Geduldig en ongeduldig

CO2-heffing, de vervuiler betaalt, mega-uitstoters. Als de woorden energietransitie en bedrijven in een zin worden gebruikt, is dat meestal niet al te positief. Dat merkte ik ook toen ik onlangs op een conferentie over het Amsterdams Klimaatakkoord in een panel zat met de wethouder Duurzaamheid. Een veelheid aan Amsterdamse initiatieven passeerde die ochtend de revue. 

Van een windmolen midden in de Bijlmer tot aquathermie. Alle ideeën uit de regio van klein tot groot, waren present. Iedereen was enthousiast, lachende gezichten; de energie in de zaal was voelbaar. Maar ook de reserve richting het aanwezige bedrijfsleven was voelbaar. Horen zij wel thuis op dit Amsterdamse feest van transitie?

Het antwoord is volmondig JA. Aan de zaal vertelde ik over ons nieuwe initiatief TET Amsterdam. Talks EnergieTransitie Amsterdam. Het initiatief dat wij, ORAM, bedrijfsleven en Port of Amsterdam onlangs in het leven hebben geroepen om energietransitie concreet te maken. Om te stoppen met praten en gezamenlijk energietransitieprojecten verder te brengen en waar te maken. TET is een initiatief dat ondanks – of dankzij? – het afgelopen vrijdag door minister Wiebes gepresenteerde Klimaatakkoord tot stand kwam.

Want een jaar geleden zaten wij – ORAM, industriebedrijven, energiebedrijven, Port of Amsterdam, adviseurs, uitstoters en netbeheerders aan een van de overlegtafels van het Klimaatakkoord. We spraken avonden lang met de overheid en elkaar over hoe we zouden kunnen komen tot de gewenste vermindering van CO2-uitstoot. Scenario’s, ideeën, investeringen en megatonnen, alles werd uitgebreid besproken. Het was het poldermodel in optima forma, met resultaat bovendien: het Klimaatakkoord.

Maar zittend aan die tafels wilden we meer. We wilden voorbij bespreken en afspraken maken. We wilden onze mouwen opstropen en aan het werk. Alle innovatieve ideeën, plannen en projecten gewoon gaan doen. Of op zijn minst proberen.

En dus kon ik daar op dat podium aan de conferentiedeelnemers vertellen dat alles wat onze leden, de Amsterdamse bedrijven, op dit moment doen, over transitie gaat. “Duurzame mobiliteit, nieuwe vormen van werk, circulaire oplossingen, duurzame logistiek en natuurlijk de energietransitie. Maar ook dat we daarbij allemaal, bedrijven, overheid, politiek en Amsterdammers, geduldig én ongeduldig moeten zijn. Ongeduldig in onze ambities met energietransitie en geduldig in begrip voor elkaar en de belemmeringen die er zijn.”

Dat was twee weken geleden. Vandaag kan ik u vertellen dat terwijl de inkt van het Klimaatakkoord amper droog is, het bedrijfsleven met TET alvast aan de slag is gegaan. Bijvoorbeeld met realiseren van de infrastructuur voor groene waterstof in deze regio.

Volgende week staat sessie 2 van TET Amsterdam in mijn agenda. Dit keer over de herontwikkeling van de Hemwegcentrale. De vraag is hoe we zonder die centrale Amsterdam in de toekomst toch van voldoende energie kunnen blijven voorzien. Het is niet de minste uitdaging om mee aan de slag te gaan. Maar we kunnen het. Sterker nog, we doen het al.
Kees Noorman, directeur

Lees meer over TET Amsterdam

Lees meer over wat wij doen voor het Amsterdams bedrijfsleven