Column 11 juli 2019

Een zomer vol werk

Wellicht leest u deze column terwijl u in de file staat richting het zonnige zuiden. Nog even ‘unwinden’ op weg naar de vakantiebestemming. Ikzelf ben de stad al ontvlucht en groet u vanuit een snoeiheet Griekenland. Een prachtig land dat helaas nog steeds gebukt gaat onder een groot gebrek aan werk: maar liefst 19,1% van de Griekse beroepsbevolking is werkloos.

Dat is in Amsterdam wel anders. Daar was de werkloosheid in 2018 4,8% van de beroepsbevolking. Dit zeg ik niet opdat u weer rustig in uw stoel zakt. Ik zeg dit om aan te geven dat we werk moeten koesteren. Werk voor alle Amsterdammers. Of het nou een baan op de Zuidas is, in de life sciences sector of in de maakindustrie en de productie: werk is niet vanzelfsprekend en dat geldt zeker voor de praktisch opgeleide Amsterdammers.

Werk is belangrijk voor mensen. Omdat het zin geeft en omdat het de beste manier is om armoede te voorkomen”, zo staat in het Coalitieakkoord van Amsterdam te lezen. Ik denk dat het bijna net zo belangrijk is als een plek om te wonen. In de druk(te) om meer woningen te bouwen voor Amsterdammers – vorige week tekende Amsterdam nog een woondeal met minister Ollongren – moeten we dus niet vergeten dat we ook plekken nodig hebben om te werken. Werk in vele vormen. Want niet iedereen past in een kantoorbaan. Het kan ook niet eens. We hebben immers mensen nodig voor de bouw, voor onze stadslogistiek, voor voedselproductie, voor energietransitie. Functies die met alle noodzakelijke wensen van Amsterdam onmisbaar zijn. Waar vakantie bovendien niet aan de orde is, want bedrijven werken vandaag de dag gewoon door, 24/7 als het moet. Ik koester ze en wens Amsterdam een zomer vol werk.
Paul Wevers, voorzitter