go to top

Column: Een onsje meer ondernemerschap

14 december 2015

Het gaat goed. Met Nederland. Met Amsterdam. De crisis is voorbij. Heerlijk.

Resized PaulAls ondernemersvereniging merken we dat ook. Het aantal nieuwe leden stijgt en ook onze bestaande leden worden merkbaar actiever. De focus is duidelijk aan het verschuiven van ‘kosten’ naar ‘nieuwe business’. Een soort van lentegevoel. Je krijgt bijna de neiging om in de tuin te gaan zitten om van de zon te genieten.

Zaaien
Maar dat zou dom zijn. Want de toekomst is nu. In het voorjaar moet je zaaien. Op ons Najaarsforum over de Grote Amsterdamse Groeiambitie zette Zef Hemel het haarscherp neer: We moeten nu aan de slag met het Amsterdam dat we over 30 jaar willen hebben.

En dan ook letterlijk aan de slag. Tijdens onze ‘Tweede Gouden Eeuw’, ergens tussen 1880 en 1930, maakten ondernemers Amsterdam. Het concertgebouw, Schiphol, de Olympische spelen, allemaal private initiatieven. We plukken er nog steeds de vruchten van.

Amsterdam niet af!
Maar Amsterdam is niet af! Ook niet na de oplevering van de Noord/Zuidlijn en het Zuidasdok. Wat mij betreft slaan we nu de handen ineen om een aantal nieuwe ‘grote werken’ in gang te zetten. Zoals het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Schiphol. Of de realisatie van de Zuidwestboog die het railinfrastructuur in de regio veel robuuster maakt en meer lucht geeft. Infrastructuur die we broodnodig hebben om de toekomst aan te kunnen.

Daarover zijn we als lobbyclub natuurlijk doorlopend in gesprek met de overheid. Bestuurslagen, commissies, tracébesluiten, maatschappelijke kosten- batenanalyses, … Tja. Je zou er moedeloos van worden. Geachte overheid: een onsje meer ondernemerschap A.U.B! Je moet risico’s nemen om de concurrentie voor te blijven.

2016
Dit is onze laatste nieuwsbrief van 2015. Een jaar waar ik met veel plezier op terugkijk. Ik wens u allen namens het bestuur en het bureau van ORAM fijne feestdagen en een voortvarend, gezond en succesvol 2016. De toekomst is nu.
Paul Wevers