Vereniging 24 april 2020

Brief aan de leden nr. 5

Beste leden,

Afgelopen week was geen prettige week voor ondernemend Nederland. Ondanks alle voorbereidingen voor een 1,5 meter economie, moeten de deuren van veel bedrijven dicht blijven. Voorlopig in ieder geval, want er wordt gehint dat er tussentijds mogelijk meer openingen gaan komen in de lockdown. Laten we het hopen, want veel bedrijven hebben hard lucht nodig!

 

ORAM heeft onder andere een sterke basis in de Amsterdamse haven. Het nieuws dat SAIL niet door kan gaan trof ons dan ook zwaar. Zomer 2020 stond al lang rood omcirkeld in de agenda als het hoogtepunt voor ons ‘nautofielen’. Erger nog is natuurlijk dat de stad hiermee meer dan 2 miljoen bezoekers misloopt. Die bezoekers zijn meteen ook het grootste probleem waar Amsterdam voor gesteld staat. Alleen op Amsterdammers kan de stad niet draaien. Het grote culturele aanbod bestaat bij de gratie van veel bezoekers. Van te veel toeristen wordt niemand blij, maar we moeten niet denken dat we zonder kunnen. Dat gaven wij gisteren ook aan bij de Livecast-uitzending van Pakhuis de Zwijger over de economie. In gesprek met wethouder Victor Everhardt ging het daar onder andere ook over het belang van diversiteit in de economie. Daarbij moeten we niet het belang van de haven en industrie onderschatten. Zij vormen een relatief stabiele factor in deze roerige tijden. En ze houden bovendien veel dienstverleners in de stad en de regio aan het werk.

Van Amsterdam door naar Den Haag: nu de stilstand van de economie wordt verlengd, is een aanvullend noodpakket voor bedrijven noodzakelijk. Momenteel wordt er stevig doorgewerkt aan een tweede set steunmaatregelen voor bedrijven. Ons voornaamste punt is: laat het niet alleen over de loonkosten gaan (zoals nu met de NOW-regeling), maar ook een compensatie zijn voor gederfde omzet en bijvoorbeeld huurkosten. Alleen dan kunnen we het ergste leed echt verzachten en voorkomen dat cruciale delen van onze economie afsterven.

Beste leden, het voelt alsof we een volgende fase van de lockdown ingaan. Een fase waar een nog groter beroep wordt gedaan op onze creativiteit en innovatiekracht. Een fase ook waarin we goed voor ons zelf moeten blijven zorgen. In onze wekelijkse digitale ‘Koffiebreak met leden’ (waarvoor u allen van harte bent uitgenodigd!) merken we het: iedereen werkt knetterhard om de business staande te houden. Tegelijkertijd is het o zo belangrijk om af en toe wat rust in te bouwen, niet altijd meteen te reageren, niet te snel grote beslissingen te nemen. Tijd voor reflectie is juist nu heel belangrijk, want het is niet niks wat we over ons heen krijgen.

Er staat weer een lang weekend voor de deur. Met een koningsdag die we in privésferen gaan doorbrengen. Wij wensen u ondanks alles ontspannende dagen toe.

Weet ons te vinden!

Paul Wevers                    Kees Noorman 
voorzitter                         directeur