Corona 27 maart 2020

Brief aan de leden nr. 1

Beste leden,

De coronacrisis houdt Amsterdam, Nederland en de wereld flink in de greep. Ondanks hoopgevende berichten uit China over de vermindering van het aantal corona-gevallen zien we in Europa nog steeds weinig lichtpuntjes. Amsterdam went inmiddels helaas aan een beeld van lege straten, dichte cafés en restaurants en een leven dat zich voornamelijk binnenshuis afspeelt.

 

Ondertussen komt er steeds meer naar buiten over de economische impact die deze crisis heeft. Berichten waar je niet blij van wordt. Zo voorspelt het CPB een krimp van de economie tussen 1,2 en 7,7 procent in 2020. In Amsterdam wordt vooral de dienstverlening, met sectoren als de horeca, toerisme, detailhandel en cultuur hard getroffen. In de reële Amsterdamse economie zien we gelukkig ook bedrijven die het hoofd boven water kunnen houden, met name in de productieomgeving;  de maakindustrie, de energievoorziening, de logistiek en de havendienstverlening. We zien in dit soort tijden van crisis weer hoe belangrijk het is om deze bedrijven in Amsterdam te hebben. Ze houden immers ook tal van dienstverleners aan het werk. En ze pakken niet meteen hun biezen als het tegenzit.   

We zien verder dat leden noodgedwongen gebruik moeten maken van de diverse noodmaatregelen die het kabinet heeft aangekondigd. Dat geldt met name voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) en de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De implementatie daarvan heeft  even tijd nodig gehad, maar het loket gaat snel open. Tegelijkertijd vragen we onze leden om personeel zo veel als mogelijk te behouden, niet alleen vaste krachten maar ook oproepkrachten en andere tijdelijke medewerkers. Dat helpt om onze regio straks weer sneller uit de crisis te krijgen. 

Gelukkig zijn ondernemers – en zo ook veel ORAM-leden – over het algemeen positivo’s voor wie het glas half vol is. Dat zien we ook nu weer onder deze moeilijke omstandigheden. Zo zijn er leden die hun kennis en ervaring aanbieden om beter door de crisis te komen. We zien bijvoorbeeld een trainingsbureau een snelle omslag naar online trainingen maken, een advocatenkantoor met specialisatie huurrecht dat ondersteuning biedt aan ondernemers met huurissues, een verzekeringsagent die snel een platform opzet voor vragen over corona en verzekeren. Ons doel is ook hier om onze 600 leden aan elkaar te verbinden, vraag en aanbod bij elkaar te brengen opdat u ook in deze crisis optimaal profiteert van het ORAM-netwerk. Laat ons dan ook vooral weten als u hierin een rol kunt spelen of een bijdrage wilt leveren. Wij willen in deze moeilijke omstandigheden zoveel mogelijk in contact staan met onze leden.   

We hopen dat de huidige situatie niet te lang gaat duren immers, we snakken allemaal naar het moment dat we weer volop kunnen ondernemen. Er is echter één ding nog belangrijker en dat is onze gezondheid. Die is leidend. Altijd.

Beste leden, uw ondernemersmentaliteit heeft Amsterdam nu meer dan ooit nodig. Wij van ORAM wensen u veel sterkte toe. Weet ons te vinden!

Paul Wevers                    Kees Noorman 
voorzitter                         directeur

NB: 
Check ook onze aparte pagina met al het coronanieuws.
Of kijk op www.kvk.nl/corona voor alle regelingen en ondernemersvragen.