Vereniging 19 juni 2020

Brief aan de leden nr. 9

Beste leden,

Nu we ons weer steeds meer vrijheden kunnen veroorloven, brengt dat ook andere vragen met zich mee. Tot voor kort ging het gesprek in de stad vooral over ‘Wat kunnen we allemaal niet meer’. Inmiddels gaat het steeds meer over ‘Wat willen we allemaal niet meer’. Een aantal voorbeelden.

 

De petitie voor het niet laten terugkeren van het massatoerisme in Amsterdam wordt massaal getekend, zo horen wij. Maar het werpt bij ons ook de vraag op: massatoerisme niet willen is één ding, maar ‘Wat willen we dan wel?’ Waar hebben we wél behoefte aan? Amsterdam kan immers niet leven van Amsterdammers alleen. Bezoekers zorgen er ook voor dat we kunnen genieten van de voorzieningen die deze stad zo woest aantrekkelijk maken. Bovendien, aan de toeristische sector hangt een keten van bedrijven; van schoonmaakbedrijven tot bakkers, het is werk waar we niet zonder kunnen als stad. Welk initiatief gaan we nemen om ervoor te zorgen dat we de goede dingen terug krijgen en de uitwassen van het overtoerisme laten voor wat het is. Wat willen we wél?

Deze vraag kwam afgelopen week ook terug bij ons webinar ‘Nooit meer file, voor altijd veerkracht’. Ging het gesprek met werkgevers voor corona vaak over of thuiswerkende medewerkers nu wel zo goed waren voor het bedrijf, is het na de lockdown ineens andersom: medewerkers blijken prima thuis te kunnen werken en werkgevers juichen het toe. Waar kantoor de plek was waar je naartoe moest voor al je werkzaamheden, lijkt het nu meer een plek te worden waar je naartoe mag. Een plek waar we willen komen voor de ontmoeting, het overleg met elkaar, de creativiteit en interactie. We blijken zelfs de files wel degelijk op te kunnen lossen. De file! Wat we dachten met veel moeite en gedragsaanpassing een beetje minder te laten worden, blijkt ineens geen enkel probleem.

De vraag is niet meer: wat willen we niet, maar wat willen we wél!

In onze vorige brief aan de leden schreven we over de positie van scheepswerf Damen in Noord. We kregen veel hartverwarmende bijval van diverse spelers in de stad en daarbuiten. Iedereen was het over één ding eens: zo’n bijzonder maakbedrijf laat je niet gaan, zeker niet in deze tijd. Daarbij werd vaak gewezen op de nutsfunctie die deze scheepsreparatiewerf in Amsterdam vervult; als een soort tramremise voor schepen. Volgende week vergadert de gemeenteraad over de toekomst van de werf. Laten we hopen dat ons gemeentebestuur inziet dat we zo’n bedrijf moeten behouden voor de haven, voor de stad en dat de verschillende opties daarvoor zorgvuldig onderzocht moeten worden. Vanuit de gedachte: dat willen we wél.   

Jezelf die vraag stellen “Wat willen we wel” helpt. Het geeft nieuwe energie en zin in de toekomst, ondanks de crisis. Het is zoals een van onze leden het bij de gesprekken over het ‘herstel van de economie van Amsterdam’ verwoordde: “Dit is de tijd om ons diepste verlanglijstje tevoorschijn te halen.”

Beste leden, wij hopen dan ook dat u deze laatste weken voor de zomervakantie weer vol in kunt zetten op uw bedrijf. Of dat nu thuis, op kantoor, in de productie of ergens anders is. Weet ons te vinden!

Paul Wevers                    Kees Noorman 
voorzitter                         directeur