go to top

Blog: niet lullen maar poetsen

26 juni 2018

We make the city. Onder deze naam vond vorige week een groots festival plaats over de toekomst van de stad en de regio. Met een heuse opening night in Theater Amsterdam en verder talloze breakouts, rooftop venues en living labs in de hele regio. Ah, wat bekt dat toch lekker, dat Engels. Ik moest meteen terugdenken aan het debat in de Amsterdamse raad over het opheffen van de Fast Flying Ferry, de snelle bootverbinding tussen IJmuiden en Amsterdam. Jan Paternotte noemde hem consequent het ‘Vlug Vliegende Veer’. Geniaal. In het Nederlands kan het toch ook? Voor mij dus geen ‘We make the City’ maar ‘Wie maakt de stad?’ En dat is geen stelling maar een vraag.

Rein (1)
Want wie maakt de stad nou eigenlijk? Deze vraag plaatsten we ’s ochtends centraal in een bomvolle grote zaal van Pakhuis de Zwijger. Met 200 mensen tekenden we de stad van de toekomst. Het leidde tot een verrassend eenduidig toekomstbeeld. De overheid moet los durven laten, (gemeente)grenzen moeten vervagen. Stadsontwikkeling kun je niet aan stedenbouwkundigen overlaten! Alleen met echte participatie van alle belanghebbenden houd je de stad leefbaar, bereikbaar, werkbaar.

's Middags sprak waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen in Theater Amsterdam de State of the Region uit. Op en top gentleman, dus van hem geen vileine statements of ronkende soundbites. Maar toch bevatte zijn verhaal – waarnemingen van uw waarnemer – wel degelijk een opdracht aan de stad en de regio. ‘Is de samenwerking in de regio niet veel te vrijblijvend?’ was zijn retorische vraag. Dat pakken ze in de regio Rotterdam-Den Haag veel voortvarender aan. Samenwerking hoort geen state of mind, maar state of action te zijn. Niet lullen maar poetsen, zouden ze in Rotterdam zeggen. En daar is geen woord Spaans bij.
Rein Aarts, adjunct-directeur