go to top

Amsterdam wil Parijs halen

15 juni 2018

Energietransitieontbijt: industrie heeft concrete plannen, samen met publieke organisaties en overheden kunnen we dit waarmaken  

“De komende drie jaar moeten de wissels voor energietransitie echt om.” Zo startte ORAM-voorzitter Paul Wevers het vierde Energietransitieontbijt van ORAM in samenwerking met de Regionale Industrieklimaattafel. Dat de wissels om moeten bleek tijdens de sessie keer op keer. Maar goed nieuws: iedereen, overheden, bedrijven, politiek, ze willen het allemaal.  

Img 3015Maar hoe doe je dat concreet? Dat blijkt niet mee te vallen. Tjerk Wagenaar, voorzitter van de Industrietafel, roept iedereen op buiten bestaande kaders te denken en te ondernemen. We moeten vooral ideeën aanleveren, ons bovendien kwetsbaar opstellen en niet in wetten en regels en beschikbare infrastructuren denken. Alles is nodig voor energietransitie, alles voor de klimaatdoelstellingen van Parijs; we hebben nog maar 20 jaar om binnen 2 graden te blijven. Zoveel is duidelijk. 

Vervolgens ging de groep uiteen om in kleinere groepen vorm te geven aan transitie. Wat waren de take outs van de break outs? De workshopleiders geven het aan:  

Pallas Agterberg, strategisch directeur, Alliander: 
“Als je kijkt naar de infra, met de verwachting dat het allemaal tegelijk moet en overal, dan kan dat niet. En met die onmogelijkheden, zaten we echt een beetje in zak en as. Maar vanuit deze onmogelijkheden zijn we gaan kijken naar een programmatische route,  zodat we kunnen komen tot een florerende nieuwe economie in deze regio.”

Peter van Wessel, directeur Europa, Oiltanking: 
Het moet ook op een veilige manier gebeuren, want wij zitten hier als haven dichtbij de stad. Gelukkig zit bij de bedrijven heel veel kennis over hoe we dat kunnen doen. De haven als buffer om de elektriciteit van de Noordzeete transporteren naar de stad. 

Amsterdam heeft ook dingen niet, dat heeft ineens ook voordelen. We hebben geen raffinaderijen, geen chemisch cluster en dat biedt juist kansen, want je blikveld is ruimer. Deze regio is bij uitstek de plek om een plug en play voor pilots te creëren.” 

Ruud Koornstra, nationale energiecommissaris: 
“Als je kon toveren wat zou je dan doen? We bespraken voorbeelden van disruptieve innovatie. Waarbij je niet kijkt naar wetten of dat wat al is. Desector moet de deur openzetten. Daarbij bleek uit de voorbeelden dat de vernieuwing vaak zit bij mensen op de werkvloer. Voel dit dus ook als oproep om je te laten horen. Ik wil ervoor zorgen dat die mensen op de juiste plekken aan tafel komen te zitten, zodat we de transitie waar kunnen maken. Realisten hebben gelijk en optimisten hebben succes, ik ga voor succes. 

Aan het einde van dit energiek ontbijt was de conclusie dat het ondanks het enthousiasme, nog beter kan. Amsterdam moet naar een nog hoger durfniveau om de duurzame – circulair en CO2-neutraal - industriële verandering tot een succes te maken. Tjerk Wagenaar: “Wees creatief, heb fantasie en het lef om te ondernemen.” Geen tijd verliezen dus, aan de slag! 

Over ORAM en energietransitie:   
ORAM - Ondernemend Amsterdam - wil gezamenlijk, concreet en realistisch de transitie vormgeven. ORAM treedt hierbij op als verbinder tussen bedrijven, overheden en andere stakeholders.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Giulietta Cohen.

Impressie klimaattafel 8 juni 2018