Circulaire Economie 27 mei 2021

400 ton frituurolie per dag

Tijdens het eerste programma van Netwerk Circulair was onder andere Greenergy te gast. Dit bedrijf produceert biodiesel vanuit plantaardig frituurvet. Er komt dagelijks 400 ton frituurolie binnen waar ze het nieuwe circulaire product van maken.  

 

In de video vertellen Edo Gerbrands en Patricia van Velzen van Greenergy over het bedrijf en laten het circulaire proces van biofuels zien. Roon van Maanen van Port of Amsterdam vertelt over de ambitie van de haven om te groeien in opslagcapaciteit voor alternatieve brandstoffen.  

Netwerk ciruculair, een initiatief van ORAM en Port of Amsterdam, is opgericht om bedrijven die al bezig zijn met circulaire economie met elkaar in verbinding te brengen. Enerzijds door te laten zien wat er al gebeurt en anderzijds om de bedrijven met elkaar in contact te brengen. Greenergy en buurman Oiltanking zijn daar een goed voorbeeld van.  

Tweede generatie 

Door veranderende marktomstandigheden stond de eerste generatie biodieselfabriek aan de Amerikahaven ongebruikt naast het terrein van Oiltanking. Greenergy heeft de fabriek omgebouwd en kan nu tweede generatie biodiesel produceren. Buurbedrijf Oiltanking verzorgt de op- en overslag van grondstoffen en producten voor Greenergy. De ingebruikname van de biodieselfabriek in 2020 betekent meer dan een verdubbeling van de totaal in de Amsterdamse haven geproduceerde biodiesel en betekent dus een grote stap in de ambities van de Amsterdamse haven om circulaire bedrijvigheid én ladingstromen verder te ontwikkelen. 

Meedoen?  

Meer weten over Netwerk Ciruculair? Meld je dan aan voor het programma van 22 juni, dan praten we weer met andere bedrijven als PARO, GBN en Granuband over mooie initiatieven rondom circulariteit.