go to top

De co-creatie van Amsterdam wil empathische stadsontwikkeling

26 juni 2018

Als je Amsterdam in 2050 mag schetsen, hoe moet dat er dan uitzien? En hoe pas je wonen, werken en recreëren dan in? Over die vragen bogen 200 bewoners, stadsmakers en stedelijk professionals zich bij de co-creatiesessie Amsterdam 2025-2050. Een sessie van Stad-Forum, Pakhuis de Zwijger en ORAM.

180620Gh Amsterdam 25 50 022
Van alles kwam voorbij: meer hogesnelheidslijnen, want ‘die stoppen in het centrum van Amsterdam’; hoogbouw, Zuidas moet een soort Manhattan worden; beter openbaar vervoer, omdat ‘veel plekken in de stad slecht ontsloten zijn’; lokale ondernemers behouden en niet nog meer H&M’s; publieke ontmoetingspunten in buurten, ‘zodat je elkaar tegenkomt’; mix jonge en oude generaties door elkaar, gebruik het water van Amsterdam voor  en nog veel, veel meer.

“Dit was een sessie over de toekomst van Amsterdam waar je die zelf op een kaart mocht tekenen.”
Star Blanket (9 jaar)

 

 

 


Het lijkt zo een kakofonie van ideeën, maar wat waren de grote take-outs van de sessie?

  1. De ruimtelijke opgave is nadrukkelijk eensociaal-ruimtelijke opgave. Bouw en ontwikkel de stad vanuit diversiteit en empathie, vanuit onze publieke waarden.
  2. Maak Amsterdam groter. We knappen uit de stad. We hebben de metropool en groot denken nodig om de opgaven van de stad aan te kunnen.

Daar sluiten wij ons als ORAM helemaal bij aan. Op naar 2050!

Over ORAM Ruimte voor werk:
Een groeiende stad heeft ruimte nodig. Ruimte voor wonen, recreëren én werken. Deze drie basisfuncties kunnen niet zonder elkaar. Maar in Amsterdam gaat de enorme groei LEES MEER.

Impressie co-creatie 22 juni 2018