go to top

ORAM, Havenbedrijf Amsterdam en Zeehavens IJmuiden geven GEEN traditionele speech

8 januari 2016

Geen speeches op de Nieuwjaarsreceptie, maar wel boodschappen van CEO Dertje Meijer van Havenbedrijf Amsterdam, voorzitter Paul Wevers van ORAM en directeur Peter van de Meerakker van Zeehavens IJmuiden. In plaats van de gebruikelijke lange speeches interviewde ondernemer en auteur Max Boodie de drie over hun plannen voor 2016.

Img 088LrZo wil Dertje Meijer als zij volgend jaar in januari 2017 weer op het podium staat, terugkijken op een aantal nieuwe technologiebedrijven die in de haven zijn neergestreken en deze als proeftuin gebruiken. Bij voorkeur bedrijven die actief zijn in de energietransitie, circulaire of biobased economie. Paul Wevers wil dit jaar de concurrentiepositie van de Amsterdamse haven verder verbeteren. ORAM gaat de verschillen in regelgeving, belasting en handhaving opsporen en aankaarten bij de politiek.

Daarnaast gaat ORAM samen met de omgevingsdienst de verbeterpunten in de dienstverlening onderzoeken en aanpakken. Peter van der Meerakker hoopt dat IJmuiden zich verder duurzaam zal ontwikkelen door de offshore industrie meer te faciliteren en de activiteiten van AYOP verder uit te bouwen.

Haventrends in 2016
Voor de haven zijn de trends voor 2016 helder: exponentiele groei van de technologie en energietransitie en de gevolgen daarvan voor de haven. De overslag is in 2015 voor het eerst in jaren gedaald met 1% voor de Noordzeekanaalhavens en 1,8% voor Amsterdam. Oorzaak: daling van de kolenoverslag met 11% door de tot nu toe milde winter. Ook daalde de overslag van agribulk met 6%.

Wel was er sprake van een groei in overige droge bulk en in natte bulk overslag, zoals olieproducten. De daling van de kolenoverslag is naar verwachting eenmalig. De afhankelijkheid van fossiele brandstoffen blijft de komende jaren bestaan. Dus zullen deze ladingstromen belangrijk blijven. Voor meer informatie klik hier.
Anouk de Morree

Nieuwjaarsreceptie 2016