go to top

Nieuwjaarsreceptie in teken van optimisme

9 januari 2015

De traditionele nieuwjaarsreceptie van Havenbedrijf Amsterdam en Havenbranchevereniging ORAM, die op woensdag 7 januari in het Havengebouw plaatsvond, liet een opgewekt geluid horen. Daar was alle reden toe: de drie sprekers – Dertje Meijer (Havendrijf Amsterdam), Paul Wevers (ORAM) en Peter van de Meerakker (Zeehaven IJmuiden) – hadden alleen maar goed nieuws voor de circa 130 genodigden.

Img 085 SmallEen belangrijke mededeling kwam van Dertje Meijer, president-directeur Havenbedrijf Amsterdam NV. Zij maakte bekend dat de zeehavens in het Noordzeekanaalgebied, met de havens van Amsterdam, IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad, het jaar hebben afgesloten met een recordoverslag van ruim 97,4 miljoen ton. Dit is een stijging van 1,7% ten opzichte van 2013 toen 95,8 miljoen ton werd gerealiseerd. De totale overslag van de Amsterdamse haven komt in 2014 uit op 79,7 miljoen ton. Dat is een stijging van 1,4% ten opzichte van 2013 (78,5 miljoen ton) en eveneens een record. Meijer: “2014 was een absoluut topjaar. En succes smaakt altijd naar meer.”

Ook voor Paul Wevers, voorzitter Havenbranchevereniging ORAM, was er reden voor optimisme. Hij liet weten dat ORAM zich wederom sterk kon maken voor marktconforme haventarieven. “In 2015 stijgen de tarieven met 1,1 procent ten opzichte van 2014. Een goed resultaat als gevolg van een zorgvuldige marktconsulatie onder leiding van ORAM”, aldus Wevers. De voorzitter beloofde de toehoorders dat zijn ORAM zich het komende jaar fors zal inzetten om de regeldruk in de havenregio te beperken en de concurrentiepositie van Nederlands havens ten opzichte van andere havens te verbeteren.

Nog meer goed nieuws kwam van Peter van de Meerakker, directeur Zeehaven IJmuiden. Voor het eerst in het 25-jarig bestaan van de onderneming passeerden zij de omzetgrens van € 50 miljoen bij de Hollandse Visveiling IJmuiden BV. De omzet groeide met 7,5 % van € 48,2 miljoen naar € 51,8 miljoen. En het marktaandeel t.o.v. steeg opnieuw navenant mee: van 20,8 % in 2013 naar circa 22,5 % in 2014. Van de Meerakker: “We kunnen niet anders dan bijzonder tevreden te zijn over de resultaten in 2014. Blijkbaar werd het ons gegund in dit jubileumjaar!” De directeur wees in zijn toespraak ook op de interessante ontwikkelingen voor de komende jaren in offshore-wind. “Vooral het in 2014 genomen besluit van Minister Kamp om te kiezen voor drie grote Offshore windlocaties, is goed nieuws voor de gehele regio.”

Maar het beste nieuws – zo was uit de drie speeches op te maken – is en blijft de vervroegde komst van een bredere, nieuwe sluis, ‘altijd maar weer die sluis’. Meijer: “Ik ben ongelofelijk blij dat we dit met elkaar voor elkaar hebben gekregen. Velen van u hebben zich hiervoor ingezet, ik wil u hier nogmaals hartelijk voor danken.”
Cees Visser / Amports

Fotorapportage Nieuwjaarsreceptie 2015