go to top

Westpoortondernemers bezoeken kolenterminal Rietlanden

28 november 2014

Een groep Westpoortondernemers kreeg een exclusief kijkje in de keuken van Rietlanden Terminals. De deelnemers gingen per bus over de kolenterminal langs de kolenbergen. Deze leveren een soort surrealistisch maanlandschap op in het westelijk havengebied.

Rietlanden

Over het bedrijf
Sjaak Stengs, algemeen directeur Rietlanden ontving de deelnemers en vertelde over de schone op- en overslag van kolen, schroot en andere droge bulk. Het bedrijf is onderdeel van het Londense EDF Trading, dat wereldwijd in de energiehandel werkt. Dat geeft een belangrijke back-up om flink te groeien in de Amsterdamse haven. Zo zijn ze in staat om alle typen schepen van binnenschip tot capesize heel efficiënt te laden en lossen. Het bedrijf beschikt over twee grote opslaglocaties met een totale oppervlakte van 60 hectare.

Elke dag 5 treinen
De Afrikahaven (de jongste kolenterminal) beschikt over een terminal van 300.000 m2, een kaderuimte van in totaal 1150 meter en een opslagcapaciteit van 2 miljoen ton. Hiervan ligt 750 meter in de Afrikahaven en 400 meter in de binnenhaven (Zanzibarhaven). Rietlanden heeft hier zelfs een spoorverbinding met een laadcapaciteit van 5 treinen per 24 uur.

Snuffelen
Rietland investeert veel in maatregelen om het milieu en de omgeving te ontlasten. Zo kregen de ondernemers bijvoorbeeld uitleg over de werking van het ‘meetsysteem met snuffelpalen’. Dit systeem meet de hoeveelheid fijnstof die de lucht bevat voordat het over het terrein gaat en de hoeveel fijnstof die lucht bevat nadat het over het terrein is gewaaid. Het verschil is de toegevoegde fijnstof door Rietlanden. Door dit systeem kan het bedrijf effectief ingrijpen als de bijdrage aan de fijnstof door Rietlanden te veel wordt.

Netwerkbijeenkomsten ORAM Westpoort
ORAM Westpoort organiseert naast bedrijfsbezoeken nog meer leuke bijeenkomsten. Zo vindt op woensdag 17 december het ORAM Kerstontbijt plaats.
Jeroen Oldenkotte