
Hoge gasprijzen, de oorlog in Oekraïne en het plan van de EU om versneld van Russisch gas af te gaan en de energietransitie te versnellen, hebben grote impact op grootgebruikers van gas. Wat zijn de mogelijkheden op de korte en lange termijn? Besparen? Ja graag. Maar hoe en wanneer kunnen we echt over naar andere bronnen en nemen we de barrières hiervoor weg?
Dank aan de specialisten Hans van Cleef (ABN AMRO) en Gertjan Lankhorst (VEMW) voor het schetsen van het veld, de belemmeringen en mogelijkheden op de korte en lange termijn. Het blijkt dat ondernemers het lastig hebben. Want wat is het scenario wanneer er niet voldoende duurzame energie beschikbaar is en Nederland moet verder reduceren? Wie moet het eerst afschakelen?
Sprekers:
Hans van Cleef, senior energy economist, ABN AMRO: korte termijngevolgen
- Energieprijzen zijn sterk gestegen, met name door de oorlog in Oekraïne. Hoe groot zijn deze stijgingen en wat zijn de verwachtingen?
- De EU heeft een plan gelanceerd om de afhankelijkheid van Russische olie en gas versneld af te bouwen en de energietransitie te versnellen. Hoe realistisch zijn deze alternatieven op korte termijn?
- Er wordt gesproken over een verbod op olie-import uit Rusland. Is dat mogelijk en wat zijn daar de alternatieven voor?
Gertjan Lankhorst, voorzitter VEMW: lange termijnperspectief
- Welke opties zijn er om de gasvraag in de industrie snel te reduceren?
- Wat gebeurt er al in de industrie?
- Kan de huidige energiecrisis ons helpen om een verstandiger energiebeleid te gaan voeren?