Dit jaar ontmoeten wij elkaar als ORAM-leden tenminste drie keer tijdens een TET event. Graag nodig ik je uit om op donderdag 3 februari van 16.00 tot 17.00 uur online deel te nemen.

Programma

Tijdens deze eerste TET van 2022 staan drie verschillende bedrijven uit de Hydrogen Hub centraal. We starten met de uitdagingen van de fabriek van TATA in IJmuiden en haar recente koerswijziging naar groene waterstof. Daarna stappen we door naar de productie van de nieuwe energiedrager waterstof: het zojuist gestarte Hydrogen Chemistry Company (HyCC), gespecialiseerd in waterelektrolyse om op industriële schaal groene waterstof te produceren. Tot slot belanden we bij de maakindustrie in Zaanstad. Onder de noemer ‘Zaanse Oplossingen’ slaan zij de handen in één om samen met de gemeente en het Rijk de energietransitie, circulariteit en CO2-reductie op te pakken. Speciale gast tijdens een van de Q&A’s is Edward Stigter. Hij is gedeputeerde van de provincie Noord-Holland voor Klimaat en energie, IPO-bestuur en Subsidies.

#TET 1: Heracless, Annemarie Manger, TATA Steel

Annemarie Manger, bij Tata Steel IJmuiden verantwoordelijk voor verduurzaming, neemt ons in haar TET mee in de beslissing die de grootste fabriek van Nederland (9.000 werknemers) heeft gemaakt afgelopen september. Het is, zoals het NRC schreef, misschien wel de ingrijpendste beslissing die de fabriek sinds de oprichting in 1918 heeft genomen. Het bedrijf besloot om in plaats van CO2 af te vangen en op te slaan over te stappen naar een waterstofroute. Tata Steel koos hiermee voor een nieuwe manier van staal maken door versneld over te stappen naar waterstof om op die manier een bijdrage te leveren aan het voorkomen van verdere klimaatverandering. Groen staal in een schone omgeving. Zo werd project Heracless geboren. Vrij naar de Griekse mythische figuur Herakles. Het eerste deel staat voor het H2-era, het waterstoftijdperk. Het tweede deel staat voor less carbon. 

Call for action: Hoe gaat de ontwikkelingen rond Heracless het waterstoftijdperk versnellen?

#TET 2: De rol van waterstof in de transitie van de industrie, Marcel Galjee, HyCC

Marcel Galjee, managing director bij Hydrogen Chemistry Company, neemt ons mee in het proces om veilige, betrouwbare en betaalbare groene waterstofoplossingen te bieden om grote industrieën koolstofarm te maken. HyCC is een joint venture van Nobian en GIG (Green Investment Group), marktleider op het gebied van elektrolyse voor de productie van groene waterstof. Het nieuwe portfolio van HyCC biedt ruim 400 megawatt aan elektrolyseprojecten. In Amsterdam gaat HyCC 100 megawatt inzetten voor verduurzaming van de havenindustrie en staalproductie.

Call for action: Hoe komen we realistisch en betaalbaar naar zero-carbon industrieën?

#TET 3: Zaanstad Maakstad en H2 in de industrie

Daan Reitsma, Operationeel directeur van JS COCOA en Bestuurslid Zaanstad Maakstad, neemt ons mee in de wereld van de gebruikers. Hij vertelt waarom het bundelen van krachten in de energietransitie zo belangrijk is.

De 15 grootste industrieën in de Zaanstreek hebben zich eind 2020 verenigd in Zaanstad Maakstad. Momenteel neemt deze industrie 30% van de energiebehoefte in het NZKG (ex Tata Steel) voor haar rekening. De energiebehoefte groeit naar ca. 2000GWh in 2050 en ook waterstof is hierin van essentieel belang in het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Call for action: Hoe leidt het bundelen van krachten tot meer energie?

Aanmelden & prijsvraag

Schrijf je snel in en doe tegelijkertijd mee met onze waterstofprijsvraag. Beantwoord deze vraag in het aanmeldformulier: Hoeveel windmolens zijn er nodig om aan de geplande waterstofvraag in het NZKG te voldoen in 2030? Maak daarmee kans op een prijs die jou en je collega’s nog meer leert over waterstof! Het ORAM-lid of uiteraard een van onze stakeholders die de juiste schatting maakt, krijgt een echte Hydrocar cadeau. Bij deze educatieve waterstofauto leer je door te doen. En daar houden we van bij TET. Dus meld je hieronder nu aan voor de TET van 3 februari en geef een schatting van de vraag.

Q&A en netwerken

Mocht je een vraag willen stellen aan de TET sprekers, stuur je deze dan voorafgaand aan Giulietta Cohen.

Programma

TET 1: Tata Steel: Heracless, Annemarie Manger
gevolgd door Q&A met Marcel Galjee en Edward Stigter
TET 2:HyCC: Duurzame industrie en H2ermes, Marcel Galjee
TET 3:Zaanstad Maakstad en H2, Daan Reitsma
gevolgd door Q&A met Barbara Wiewel, Gemeente Zaanstad
16.40 uur:Uiteen in online netwerkbreak
(let op: u ontvangt hiervoor een aparte uitnodiging)
17.00 uur:Einde

3 februari 2022

TIJD

16.00 – 17.00 uur

LOCATIE

MS Teams

Na aanmelding ontvang je een bevestiging per mail.