In 2022 staat er op dat vlak ook veel te gebeuren in het Noord-zeekanaalgebied. Dit jaar ontmoeten wij elkaar tenminste drie keer tijdens een TET-event. Graag nodig ik je uit voor het eerste online event op donderdag 3 februari van 16.00 tot 17.00 uur. Lees het volledige programma hieronder en meld je aan.

Online TET-event ‘Hydrogen Hub NZKG’

Tijdens deze eerste TET van 2022 op 3 februari om 16.00 uur staan drie verschillende bedrijven uit de Hydrogen Hub centraal: TATA Steel, Hydrogen Chemistry Company (HyCC) en Zaanse Maakstad nemen ons mee in hun waterstof-verhaal en pitchen hun issues.

Gedeputeerde bij Q&A
Speciale gast tijdens één van de Q&A’s is Edward Stigter, gedeputeerde Klimaat & Energie van de provincie Noord-Holland.

Programma

#TET1: Heracless – Annemarie Manger, TATA Steel

Annemarie Manger, bij Tata Steel IJmuiden verantwoordelijk voor verduurzaming, neemt ons in haar TET mee in de beslissing die de grootste fabriek van Nederland (9.000 werknemers) heeft gemaakt afgelopen september. Het is, zoals het NRC schreef, misschien wel de ingrijpendste beslissing die de fabriek sinds de oprichting in 1918 heeft genomen. Het bedrijf besloot om in plaats van CO2 af te vangen en op te slaan over te stappen naar een waterstofroute. Tata Steel koos hiermee voor een nieuwe manier van staal maken door versneld over te stappen naar waterstof om op die manier een bijdrage te leveren aan het voorkomen van verdere klimaatverandering. Groen staal in een schone omgeving. Zo werd project Heracless geboren. Vrij naar de Griekse mythische figuur Herakles. Het eerste deel staat voor het H2-era, het waterstoftijdperk. Het tweede deel staat voor less carbon.

Call for action: Hoe gaat de ontwikkelingen rond Heracless het waterstoftijdperk versnellen?

#TET2: Grote industrie koolstofarm – Marcel Galjee, HyCC

Marcel Galjee, managing director bij Hydrogen Chemistry Company, neemt ons mee in het proces om veilige, betrouwbare en betaalbare groene waterstofoplossingen te bieden om grote industrieën koolstofarm te maken. HyCC is een joint venture van Nobian en GIG (Green Investment Group), marktleider op het gebied van elektrolyse voor de productie van groene waterstof. Het nieuwe portfolio van HyCC biedt ruim 400 megawatt aan elektrolyseprojecten. In Amsterdam gaat HyCC 100 megawatt inzetten voor verduurzaming van de havenindustrie en staalproductie.

Call for action: Hoe komen we realistisch en betaalbaar naar zero-carbon industrieën?

#TET3: Zaanstad Maakstad en H2 in de industrie – Daan Reitsma

Daan Reitsma, Operationeel directeur van JS COCOA en Bestuurslid Zaanstad Maakstad, neemt ons mee in de wereld van de gebruikers. Hij vertelt waarom het bundelen van krachten in de energietransitie zo belangrijk is.
De 15 grootste industrieën in de Zaanstreek hebben zich eind 2020 verenigd in Zaanstad Maakstad. Momenteel neemt deze industrie 30% van de energiebehoefte in het NZKG (ex Tata Steel) voor haar rekening. De energiebehoefte groeit naar ca. 2000GWh in 2050 en ook waterstof is hierin van essentieel belang in het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Call for action: Hoe leidt het bundelen van krachten tot meer energie?

WIN! Doe mee met onze Waterstofchallenge en win een Hydrocar! Hoeveel windmolens zijn er nodig om aan de geplande waterstof-vraag in het NZKG te voldoen in 2030? Degene die de juiste schatting maakt, krijgt een echte Hydrocar cadeau. Bij deze educatieve waterstofauto leer je door te doen. En daar houden we van bij TET.


Programma

16.00 uur:
TET1:
TET2:
Q&A:
TET3:
Q&A:
16.40 uur:

17.00 uur:
Opening en inleiding door programmamanager Giulietta Cohen
Tata Steel – Heracless, Annemarie Manger
HyCC – Duurzame industrie en H2ermes, Marcel Galjee
Met Annemarie Manger, Marcel Galjee en Edward Stigter, Provincie N-H
Zaanstad Maakstad en H2 – Daan Reitsma
Met Daan Reitsma en Barbara Wiewel, Gemeente Zaanstad
Uiteen in online netwerkbreak
(let op: u ontvangt hiervoor een aparte uitnodiging)
Einde

3 februari 2022

TIJD

16.00 – 17.00 uur

LOCATIE

MS Teams

Aanmelden niet meer mogelijk.