
De ondernemers schoven aan bij Giulietta Cohen van ORAM en Roon van Maanen van Port of Amsterdam. Amir Mahdavi, managing director bij PARO, nam ons mee in zijn strategie om lokaal geproduceerd afval in te zetten bij lokale bedrijven en hij liet zien dat het steeds beter mogelijk is om afzetstromen lokaal kwijt te kunnen. Zo maakt PARO’s buurman Granuband, met directeur Maarten van Randeraat, al sinds de jaren negentig van banden nieuwe producten. Daarmee is het in Nederland het enige bedrijf dat én inzamelt én recyclet én produceert. Haven-nieuweling GBN-Artificial Grass Recycling (AGR) liet directeur Eric van Roekel vertellen over de eerste circulaire verwerkingsfaciliteit van Nederland voor kunstgras gevestigd in de haven en nam ons mee wat daaraan vooraf ging.
Het werd een geanimeerd gesprek tussen de ondernemers, waarbij samenwerking, het sleutelwoord in de circulaire economie, duidelijk zichtbaar werd. Zita Pels voegde daar nog aan toe dat er verschillende mogelijkheden zijn voor bedrijven om hulp te krijgen van de provincie bij het circulair(der) maken van de bedrijfsprocessen
Wat is netwerk circulair?
Een haven die voorop loopt in de transitie. Dat gaat niet vanzelf. Daar heb je de juiste bedrijven bij nodig. Havenbelangenvereniging ORAM – Ondernemend Amsterdam startte daarom vorig jaar samen met Port of Amsterdam het Netwerk Circulair. Het doel is om een gemeenschappelijke groeiagenda te maken voor de versnelling van de circulaire transitie. In het programma Netwerk Circulair praten wij daarom met ondernemers die kansen zien in de circulaire economie en daar volop mee bezig zijn.