Netwerk Circulair

ORAM heeft samen met Port of Amsterdam en diverse circulaire bedrijven en kennispartijen Netwerk Circulair opgericht. Het doel van dit netwerk is om circulaire bedrijvigheid in het Noordzeekanaalgebied te laten groeien.

Havens en industrie leveren op verschillende niveaus voor Nederland en de regio een cruciale bijdrage aan circulariteit. Het is van belang om investeringen in bijvoorbeeld infrastructuur in de regio te behouden én verder te ontgrendelen om transitie mogelijk te maken. Zo zijn er kansen voor industriële circulaire productie en verwerking waar verschillende grondstoffen een zo hoogwaardig mogelijk nieuw leven krijgen. Deze transitie vraagt fysieke en milieuruimte en een ontwikkeling op het gebied van de complexere circulaire vergunningsverleningstrajecten.

De raad van advies van het Netwerk Circulair bestaat uit de ORAM‐leden: Argent Energy GIDARA Energy, Plastic Recycling Amsterdam, Waternet, GBN‐AGR, Greenergy, Granuband, Renewi, TNO en Van Doorne. Deze bedrijven up‐ en recyclen jaarlijks meer dan 1 miljoen ton aan grondstoffen, waaronder hout, plastics, beton en huishoudelijk afval.

Het Netwerk Circulair ziet versnellingskansen en daarom vragen we aandacht van beleidsmakers, raadsleden en de Tweede Kamer op de volgende onderwerpen:

  1. Elektriciteit (netcongestie)
  2. Milieuruimte, vergunning en regelgeving
  3. Overheid als launching customer
  4. Subsidie en afzetmarkt
  5. Feedstock

Lees ons Position Paper ‘De circulaire haven – op weg naar 2030’.

Op platform TET Energy Transition vind je het totaaloverzicht van alle energietransitie projecten rondom het Noordzeekanaalgebied.

Giulietta
Cohen

Programmamanager
transities haven
..