1 miljoen

Plastic speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Elke seconde worden 1 miljoen nieuwe plastic voorwerpen geproduceerd. De plasticketen is verre van circulair. Er zijn grote veranderingen in recyclingprocessen nodig om de impact van plastic te verminderen en het afval om te zetten in waarde. In de haven van Amsterdam zijn er vele initiatieven en bedrijven die zich bezig houden met afvalscheiding. Een daarvan is Plastic Recycling Amsterdam (PRA).

De fabriek

Gangbare recyclingtechnologieën schieten tekort om een antwoord te bieden op de plasticuitdaging. Bijna de helft van alle kunststoffen wordt gebruikt voor verpakkingen. Plastic Recycling Amsterdam (onderdeel van Umincorp) heeft een uniek proces ontwikkeld om plastic verpakkingsafval om te zetten in een hoogwaardige grondstof. PRA wast, shreddert en scheidt de plastic flakes via een innovatief proces (‘magnetic density separation’) in de verschillende soorten plastics. In dit filmpje kan je al kennis maken met PRA.

Digitaal Platform

Port of Amsterdam wil meer bedrijven aantrekken die actief zijn op het gebied van recycling, upcycling en andere circulaire activiteiten. Daarom heeft PoA GeoFluxus en Saltrex de opdracht verleend om een digitaal platform op te zetten die de succesvolle implementatie van een circulaire economie in de haven kan opzetten en schalen. Arnout Sabbe van GeoFluxus en Gleb Nam van Saltrex Waste geven tekst en uitleg over de hiervoor ontwikkelde ‘UpCyCle Factory’. 

Zeehavendagen

De bijeenkomst vindt plaats op donderdag 23 juni tijdens de eerste editie van de Zeehavendagen Amsterdam. Dit is een nieuw en jaarlijks terugkerend evenement waar het havenbedrijfsleven in het Noorzeekanaalgebied de deuren opent voor het publiek. Van Amsterdam tot en met IJmuiden biedt het programma rondleidingen en workshops op de werkvloer bij bedrijven. Meer informatie is te vinden op de website van Zeehavendagen Amsterdam.

donderdag 23 juni 2022

Deze bijeenkomst is op uitnodiging. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Giulietta Cohen.