Tijdens de talkshow gepresenteerd door Giulietta Cohen (Manager Energy & Circular ORAM) en Roon van Maanen (Director Energy & Circular Energy Port of Amsterdam) kwamen een aantal bedrijven die circulariteit in hun DNA hebben  aan het woord. In een pittig tempo waar DWDD in haar hoogtijdagen jaloers op kon zijn, spraken Cohen en van Maanen met Niels van Stralen (CEO ChainCraft), Miklas Dronkers (CEO bij Crown Van Gelder), Suzanne van den Noort (programma Circulair Provincie Noord-Holland), Edo Gerbrands (Trader Feedstock Greenergy), Jeanette Ozinga (Milieurecht Advocaat Ozinga Advocaten) en Frank Tazelaar (Hoofd Duurzaamheid Gemeente Amsterdam).

Meest duurzame haven in de wereld

Ook is er bij de geïnterviewde CEO’s geen gebrek aan ambitie, bij hen zit ‘circulair’ al decennia in de genen. De papierkringloop van Crown Van Gelder was al circulair toen het woord nog niets eens bestond. CEO Miklas Dronkers vertelt trots over de continue nieuwe innovaties die het bedrijf doet. Nieuw is bijvoorbeeld de productie van papier uit suikerbietenpulp. De jonge ondernemer Niels van Stralen produceert met ChainCraft vetzuren uit organische reststromen (GFT-afval) van huishoudens en bedrijven. Hiermee verduurzaamt ChainCraft de voedselketens. Chaincraft is sinds 2013 gevestigd in de Amsterdamse haven, zette haar pilot plant op in Prodock en kent sindsdien een sterke groei.

Edo Gerbrands van Greenergy zet onder andere frituurvet en afgekeurde margarines om in biodiesel. Dankzij zijn buurman in de haven, Oiltanking, kan Gerbrands efficiënt gebruik maken van de steigercapaciteiten en infrastructuur. Alle ondernemers hechtten enorm aan samenwerking en willen deze dankzij het nieuwe circulaire netwerk ook uitbreiden met unusual suspects.  ‘Wij denken niet in concurrenten, wij willen bruggen slaan, waarom kunnen we niet de meest duurzame haven van de wereld zijn?’, aldus Gerbrands.

Ook de  provincie Noord-Holland zet sterk in op de circulaire industrie. Ze heeft daarom een een actieagenda Circulaire Economie 2021 – 2025 opgesteld. Volgens Suzanne van den Noort gaat de transitie naar een circulaire economie niet vanzelf. Samenwerken is onontbeerlijk om deze ambitie te bereiken. De provincie zoekt juist naar die samenwerking met medeoverheden, bedrijven en kennisinstellingen.

Wet en regelgeving anders interpreteren

Ondanks de grote ambities bij de ciruclaire bedrijven in de Amsterdamse haven, loopt het bij sommige ambities nog wel eens spaak met de huidige wet- en regelgeving. Jeanette Ozinga begeleidt bedrijven bij deze ingewikkelde regelgeving. Ozinga wil meer duidelijkheid creëren en de knelpunten in de huidige wetgeving benoemen. Wet- en regelgeving loopt achter en is veelal niet ingericht op  de snelle ontwikkelingen binnen de circulaire economie.

Toch gloort er langzaam hoop aan deze horizon, als het aan Amsterdam ligt. Frank Tazelaar, van gemeente Amsterdam, geeft aan dat hij zich kan voorstellen dat een andere interpretatie van regelgeving wenselijk is, vooral wanneer de Amsterdamse haven nieuwe bedrijven wil aantrekken. Onlangs is er ook een motie in de gemeenteraad van Amsterdam aangenomen om binnen de wet- en regelgeving meer experimenten toe te laten.

Na de talkshow was er gelegenheid tot online netwerken in break out rooms. Dit bleek een succesvol experiment. Alles begint bij kennismaking en de verbinding blijven zoeken, juist  deze tijd.

Join the network!

Volgende keer aansluiten? Idee voor het programma? Meld u dan aan bij NETWERK CIRCULAIR en stuur een mail naar oram@oram.nl.

4 februari 2021

TIJD

11.00 – 12.00 uur

LOCATIE

MS Teams

Aanmelden niet meer mogelijk.