go to top

De duurste WC van Nederland

'Hé, die rioolheffing .... die was vorig jaar toch een paar honderd euro? Nu ....'
Rein Aarts, adjunct-directeur ORAM 

Stel je voor; je bent als ondernemer gevestigd in het Amstel Business Park. Druk, druk, druk. Op een dag valt er een Gemeentelijk Schrijven in de bus. 'Beste ondernemer, u heeft op dit moment een Amsterdams adres, maar officieel bent u gevestigd in Duivendrecht, in de Gemeente Ouder Amstel. Omdat uw postbode dat niet snapt, hebben we besloten om uw Amsterdamse adres op te heffen.' Ben je als Makro Amsterdam ineens niet Amsterdams meer. Of je je naambordje maar even om wil katten naar Makro Duivendrecht. Geen grap! Deze stress overviel een paar jaar geleden honderden Amsterdamse ondernemers (nou ja, Duivendrechtse ondernemers dus). Gelukkig konden we met vereende krachten het tij keren. Het officiële adres is inmiddels Amsterdam-Duivendrecht. Pfff, iedereen opgelucht en weer aan het werk!

Eens in de zoveel tijd produceren de ambtelijke molens zo’n gedrocht. Nu hebben we er weer een. Van het zuiverste water nog wel! Stel je voor; je draait met je betoncentrale overuren. Je merkt het aan alles, Amsterdam bouwt weer. Tussen de productieplanning en de offertes door snel nog even  tijd voor de facturen. Hé, die rioolheffing .... die was vorig jaar toch een paar honderd euro? Nu .... € 91.103,40?! Ja u leest het goed: eenennegentigduizendhonderddrie euro veertig!

Ja hoor, je bent als betoncentrale immers grootverbruiker van water, dus da's logisch. Maar met het water dat je inneemt maak je beton, geen afvalwater. Het enige water dat bij jou in het riool verdwijnt is het spoelwater van het toilet. Dat is €100 euro voor iedere keer dat je doortrekt!

Leve de duurste WC van Nederland! Maar niet getreurd, zegt de Gemeente: je kunt als bedrijf natuurlijk altijd bezwaar maken. Ja, daar zit ik als ondernemer nou echt op te wachten. Een ondoordachte belastingmaatregel en ik ben degene die bezwaar mag maken. Een treurig stukje omgekeerde bewijslast.

De betoncentrale staat niet alleen. Inmiddels zitten honderden Amsterdamse ondernemers met de handen in het haar. Doorspoelen maar, die rioolheffing.
Rein Aarts