go to top

Column: Wensie

18 januari 2016

Istanbul 22 oktober. Selfie. Zoon Tim (12) op het Sultanahmetplein. Daar waar vorige week een zelfmoordterrorist zichzelf tot ontploffing bracht. Eenvoudig op een groep toeristen afstapte en de trekker overhaalde. Bang! Het nieuws komt dinsdagochtend binnen. Bizar,.... hoe doet zo iemand dat? Wekker gezet? Kaartje voor de metro? Hartslag 180?

Selfie KleinKeulen, 31 december 2015. Honderden aangiftes van aanranding en verkrachting. Eberhard van der Laan denkt dat zoiets in Amsterdam niet kan gebeuren. "Nee, daarvoor zijn we te lief". Met ons is niets mis. Een Wensie! Maar weten wij eigenlijk wie er met hartslag 180 het Leidseplein op loopt? De techniek is beschikbaar.

Amsterdam, 12 januari 2016. Druk met de voorbereidingen van de ORAM Ontbijtsessie over ‘The  Quantified Self’. We kunnen zoveel meten: conditie, motivatie, stress ...... Het is allemaal Big Data, het is allemaal beschikbaar. Is dat het einde van onze privacy?

Thuis..... “Tim, ik heb een vraagje. Ik schrijf een stukje voor onze nieuwsbrief. Over Istanbul, de aanslag, Keulen, het delen van informatie. Mag ik je selfie gebruiken?” Tim: "Wat, hoezo, ja is goed, snap ik wel".

Het einde van de privacy? Volgens mij is het ook een generatieding.
Rein Aarts  

Aanmelden voor de Ontbijtsessie van dinsdag 26 januari:
‘Smartwatch, Google health, stappenteller: delen we straks alles met de baas?!