go to top

Column: Brussels’ lof voor Amsterdam

12 april 2016

De zon schijnt altijd in Amsterdam. Vandaag, morgen en afgelopen vrijdag! ‘Hè, vrijdag?’ hoor ik u denken. ‘Toen was het toch bedompt en bewolkt in de stad..?’ Nou, ik bedoel eigenlijk na half vier ‘s middags. Toen brak in Brussel de zon met zo’n kracht door dat hij heel Amsterdam deed gloeien en glimmen. U kijkt vast nog steeds verbaasd. ‘Waar heeft die man het over? Wel, waar ik naartoe wil is de Icapital Award. Amsterdam won deze Europese prijs voor meest innovatieve stad met 100.000+ inwoners voor haar ‘holistische visie op innovatie in de vier onderdelen van het leven in de stad; bestuur, economie, sociale inclusie en kwaliteit van leven.’

Resized PaulHet gaat over onze stadstuintjes, co-creatie, de fairphone die we met zijn allen mogelijk hebben gemaakt, de verdienstelijke manier waarop startups hun business beginnen, snel laten groeien en succesvol houden, NEMO, het samen vinden van nieuwe oplossingen voor uitdagingen in de stad, onze ‘deeleconomie’- je auto tegen een vergoeding uitlenen aan iemand zonder ‘set of wheels’ en nog veel, veel meer. ‘Amsterdam is een inclusive city. Wij innoveren met zijn allen, iedereen doet mee’, zegt burgemeester van der Laan in het bid filmpje. Hij heeft gelijk.

Ook wij zien de mooie dingen die niet alleen door samenwerking tussen business, de academie en publieke organisaties -de bekende triple helix- ontstaan, maar waarin ook inwoners een onmisbare rol vervullen. Amsterdam is inderdaad een stad van vernieuwende samenwerking. Een stad waarin iedereen mee kan doen en vindingrijke plannen oppoppen waar zeer verschillende inwoners plezier van hebben. ORAM beijvert zich voor een goed ondernemersklimaat. De huidige Amsterdamse volksaard van vernieuwing en vindingrijke samenwerking tussen bewoners, instanties, instituten en business draagt daar sterk aan bij. Terecht Brussels’ lof voor Amsterdam.  
Paul Wevers